El Consell de Govern de la UdG va aprovar dijous un pressupost per al 2011 de 95,4 M?, el més elevat de la seva història, justament unes hores abans que conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas, reunís amb caràcter extraordinari els rectors de totes les universitats públiques per comunicar-los una retallada "com a mínim" del 10 per cent. En aquesta reunió, celebrada ahir al matí a Barcelona, Mas Colell va explicar que aquesta retallada s'aplicarà ja aquest 2011 i "durarà 2 anys", tot i que espera que el 2012 "sigui menor". Durant la reunió, a la qual va ser present la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, no es van concretar percentatges ni es va decidir encara l'afectació en la inversió universitària, a l'espera d'elaborar el pressupost del Govern. No obstant això, el conseller va alertar els rectors que ja es poden anar fent una idea que "serà com a mínim del 10%".

Malgrat l'advertiment del conseller, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, confia que els pressupostos de 95,4 M? aprovats dijous no tenen per què veure's retallats en un 10%, ja que durant el procés d'elaboració "es va tenir en compte les extraordinàries circumstàncies de greu crisi i es van ajustar molt", va dir ahir la rectora al Diari de Girona, sortint de la reunió amb el conseller.

El pressupost aprovat pel Consell de Govern de la UdG s'ha de sotmetre encara a l'aprovació del Consell Social i, com s'adment en mateix document, al qual ha tingut accés aquest diari, no s'exclou la possibilitat de retallades "imprevisibles" més enllà dels ajustaments que ja s'han fet.

La retallada arriba per a la UdG en un moment d'expansió i de llançament de nous projectes, com són el desplegament i la consolidació del Parc Científic i Tecnològic, el futur Campus de Salut o la introducció de noves titulacions, entre elles la de Periodisme, que es considera prioritària.

El pressupost presentat del 2011 supera en menys d'un 1% el del 2010, que ja es va considerar de contenció. Tal com es pot llegir en la introducció del Pressupost 2011, "la UdG té davant seu tot un seguit de reptes que assumeix sense ambigüitats, i que són els derivats del desplegament del Pla Estratègic 2008-13". El document també afirma la participació en la convocatòria del Campus d'Excel·lència Internacional, així com l'impuls del projecte UdG 2020, que preveu un creixement considerable d'aquesta universitat, també en nombre d'alumnes. Per fer possible aquest objectius en el context de contenció pressupostària, es proposa l'optimització de recursos.

Si el pressupost per al conjunt de les universitats catalanes era d'uns 1.000 M?, la retallada anunciada ahir per Mas Colell podrà rondar els 100 M?. El conseller va explicar que aquesta reducció pressupostària "no ha de ser lineal" entre les universitats, ni dins d'aquestes. Mas Colell va agrair la comprensió dels rectors.