01 de març de 2011
01.03.2011

L'Idibell descobreix una substància que frena el creixement del càncer

L'eficàcia de l'enoxacina s'ha comprovat en laboratori i en animals, i ara s'haurà de testar l'ús en éssers humans

01.03.2011 | 01:00

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'Idibell, han identificat una substància, anomenada "enoxacina", que inhibeix el creixement del càncer mitjançant la seva acció en la part de l'ADN que no codifica proteïnes.
L'estudi, publicat a Proceedings of the National Academy of Science; demostra que la molècula que rep aquest nom, que normalment és utilitzada en compostos antibacterians, s'uneix a la proteïna que construeix els microARN per estimular l'activitat inhibidora del creixement del tumor.
L'investigador Manel Esteller ha assenyalat que l'eficàcia de l'"enoxacina" s'ha demostrat tant en cèl·lules de laboratori com en models experimentals d'animals. Així doncs, i tal com ha assenyalat l'Idibell en un comunicat, ara haurà de ser provar en humans per comprovar-ne l'efectivitat.
La troballa obre la porta al disseny de nous fàrmacs que tinguin com a diana terapèutica els microARN, i mostra a la indústria farmacèutica "una nova direcció cap a la qual dirigir els seus esforços", va precisar Esteller.
En concret, la substància identificada actua sobre el 95% del conegut com a "ADN fosc", aquell que no codifica proteïnes i la funció del qual és desconeguda.
Només un 5% de l'ADN del genoma codifica proteïnes, tals com la queratina de la pell o l'hemoglobina de la sang.
Una part de l'ADN fosc és l'encarregat de produir les mol·lècules microARN, que al seu torn es dediquen a l'activació dels gens. Els científics ara han comprovat com l'"enoxacina" s'alia amb aquests microARN per inhibir el creixement dels tumors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona