El nombre de colles inscrites per participar en les passades que tindran lloc durant el proper cap de setmana per l´avinguda de Rhode de Roses arriba ja a les 81, les quals apleguen un total de 3.476 participants. A aquests, cal afegir les colles i grups arribats d´arreu de la comarca que s´afegeixen a la festa de forma espontània, que acostumen a superar el miler de persones.

De les colles inscrites, 70 desfilaran amb carrossa, la qual cosa suposa que la longitud de la passada superarà el 923 metres lineals. Les rues o passades de Roses arriben a comptabilitzar al voltant dels 5.000 participants arribats d´arreu, amb unes 100 colles participants –algunes de les quals arriben a superar els 150 integrants–, i prop de 50.000 espectadors gaudint de la festa.

Enguany, la festa del Carnaval de Roses arrencarà amb una proposta plena d´humor, disbauxa i diversió. En aquesta ocasió, el tret de sortida el donarà l´Oriol Cruz (l´Iniesta de Crackòvia), qui farà lectura del pregó de Carnaval. A continuació, la festa seguirà amb l´actuació d´Hotel Cochambre. Una altra proposta de l´edició carnavalera d´enguany és el manteniment del divendres com a dia festiu, amb l´objectiu d´allargar la festa per excel·lència i fer possible que tots els rosincs i rosinques puguin lluir les disfresses i carrosses en què han treballat durant els darrers mesos i gaudir al màxim dels actes. Per altra banda, després de l´èxit assolit en edicions anteriors, es mantenen la discomòbil infantil i les nocturnes, adreçades al públic juvenil.

Des de l´any 2008, l´Ajuntament ha obert a la participació de tots els veïns i veïnes del municipi la creació de la imatge del cartell de carnaval, mitjançant la realització d´un concurs popular.

Les convocatòries realitzades fins al moment han comptat amb una important participació caracteritzada per la varietat d´estils i tècniques emprades. La imatge guanyadora esdevé protagonista de tot el material promocional que l´Ajuntament edita en cada edició (samarretes, pins, davantals, programes i revistes, cartells, anuncis, gorres i adhesius). El guanyador d´aquesta edició de la festa rossinca ha estat Melchor Romero.

El primer document escrit que es conserva a Roses referent al carnaval data del 1790. A principis del segle XX, existien a Roses dues societats que tenien cura de la vida cultural de la població: la Flor de Maig i la SUF (Societat Unió Fraternal). La Guerra Civil Espanyola va estroncar moltes de les activitats que es duien a terme i la repressió franquista va eliminar moltes tradicions.

Tot i això, aquesta oposició no va esperonar l´actitud dels vilatans, sinó que fins i tot actuà com a detonant d'una espectacular revifalla d'un Carnaval mig endormiscat. A partir de la dècada dels cinquanta, és quan el Carnaval de Roses perfila els seus tres pilars fonamentals, clarament inspirats en una llarga tradició, i que amb el temps s'han anat potenciant: la passada, l'arrossada i el testament.

El carnaval s´inicia amb el traspàs de poders (la clau i l´euro) que l´alcaldessa fa al rei dels poca-soltes i, tot seguit, se celebra l'inici del regnat tot menjant i compartint galetes i garnatxa, dos ingredients que la Comissió de Festes reparteix al públic que espera impacient l'inici de la passada. El punt més espectacular del tema gastronòmic arriba la darrera jornada, quan els carnavalers de Roses s'apleguen per fer el darrer àpat conjunt. Una multitudinària arrossada que congrega prop de 3.000 persones. D´altra banda, Roses és una de les poques poblacions que manté encara viva la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament. Durant aquest acte, la societat rosinca passa revista a tot allò succeït durant l´any, recolzant-se en les columnes del muntatge irònic, i amb grans dosis d´humor i sàtira.