Les dones de casa humil de les viles marineres de la Costa Brava a l'Espanya de la dictadura cuinaven per als cinc o sis membres de la seva família, entre el marit i els fills, i no els venia d'aquí fer-ho per a vuit o deu, i alimentar de passada les boques de les famílies estrangeres que, en el seu viatge estival per la ruta del sol, a manca d'hotels, s'allotjaven a casa seva. Aquelles dones sacrificades, sotmeses al pes de la tradició, sovint condemnades a vestir de negre en plena joventut, que a més de cuinar tenien cura de la casa per a comoditat dels altres, i que havien de suportar resignades com els ulls del marit es desviaven magnetitzats per aquelles rosses desinhibides i lleugeres de roba van tenir un paper decisiu en l'arrencada del turisme. Un paper que mai no els ha estat reconegut i del qual ni elles mateixes no eren conscients.

En homenatge a aquelles heroïnes silencioses, peça imprescindible del «boom» turístic dels anys cinquanta i seixanta, s'ha produït a Lloret de Mar la pel·lícula documental Pensió completa, on es recuperen imatges antigues de l'arribada dels primers biquinis, i s'entrevisten algunes d'aquelles dones que, lluny de pensar en platges, passaven el dia a la cuina, perquè expressin, als seus més de setanta anys d'edat, què recorden d'aquella feina que elles feien pensant en ajudar una miqueta l'economia familiar, sense tenir ni idea del seu paper d'autèntiques empresàries, un paper determinant que va permetre confirmar l'existència d'una demanda real i arriscar en la construcció dels primers hotels.

Pensió completa. Reconstruint el turisme en clau femenina és una iniciativa que compta amb el suport municipal, i que ha estat produïda entre Nova Ràdio Lloret i Canal Català La Selva. El film s'estrenarà dilluns a les 8 del vespre a l'Evenia Olympic Resort, de Lloret de Mar. Després hi haurà un sopar (25€).

La pel·lícula incorpora la veu autoritzada de Dolors Vidal, professora de Turisme de la Universitat de Girona, que ajuda a explicar el paper de la dona en l'origen del fenomen turístic. La Costa Brava de després de la Segona Guerra Mundial es va beneficiar del fenomen europeu de la recuperació econòmica i de la introducció de les vacances pagades. Així va ser com el litoral català es va convertir en un destí i va començar a rebre milers de visitants, encara sense infraestructures per atendre'ls. En aquest context, les dones de les cases van fer una contribució a la reconversió d'aquesta destinació turística en el que és, avui, una de les marques més conegudes del món.

L'arribada de la gent del nord va produir un impacte de mentalitats que va estimular l'evolució social. Tradicionalment s'ha donat veu als homes, com a empresaris, per parlar d'aquesta matèria, negant tot protagonisme a la dona. El documental recull el testimoni d'una vintena d'aquestes mestresses de casa de Lloret de Mar, que avui tenen 75 anys d'edat, o més. La idea del documental es va plantejar en un consell de dones.