El magatzem del Museu d'Art de Girona custodia dos dibuixos de Goya que el pintor va fer el 1824 per als Carles de Girona, una família benestant de la ciutat. Es tracta de Dues velles i Dues dones vora una finestra, dos petits esbossos que l'artista aragonès va plasmar al llibre de visites de la casa, i que pertanyen ara al fons que el Bisbat de Girona té al Museu d'Art. L'espai obert al públic és limitat, fet que, entre d'altres motius, fa que algunes obres rellevants com els dos Goya estiguin de moment al magatzem, segons ha explicat el conservador del Museu, Antoni Monturiol.

Les entranyes del Museu d'Art de Girona amaguen centenars d'obres, totes curosament ordenades i classificades. Aproximadament un 20% dels 12.300 objectes de la col·lecció està exposat, mentre que la resta es troba al magatzem. I amagats en un dels plafons, dos dibuixos que Goya va deixar per a la posteritat al llibre de visites de la família dels Carles -que va llegar al Bisbat les seves propietats.

De la mateixa manera que els Goya esbossats a Girona, cada obra del Museu té una història al darrere, i amb l'objectiu de conèixer millor aquest rerefons, cada mes s'escull un objecte del magatzem perquè un estudiós n'investigui les característiques i, durant aquest temps, també s'exposa a la part visible del Museu.

Aquest programa va servir per fer aribar llum a una pintura de la qual pràcticament no se sabia res. Les inscripcions de "boceto" i "3r año", però, van fer sospitar que no es tractés d'una de les obres becades per la Diputació a finals del segle XIX, per tal que els autors ampliessin els estudis als focus artístics del moment. Durant una temporada va ser Roma, i després, París.

Mentre investigava l'origen d'aquesta obra, l'estudiós que s'havia encarregat va trobar documentació, que relacionava amb el pintor i escultor Josep Clarà. Això, juntament amb el fet que es coneixia que havia guanyat una d'aquestes beques per anar a París, va permetre adjudicar aquest quadre, anònim fins aleshores, a l'autor olotí.

Un altre dels objectes curiosos que guarda el magatzem és una col·lecció de xilografies, principalment del segle XVIII, algunes de les quals pretenien ensenyar trucs de màgia als ciutadans de l'època. És el cas, per exemple, d'una que ensenya com clavar-se un ganivet a la mà sense prendre mal.

Dels 12.300 objectes de la col·lecció del Museu, 2.700 són del Bisbat de Girona; 2.400, de la Generalitat, i 7.300, de la Diputació. Les obres daten des del preromànic (segle X) fins a principis del segle XX, i la major part són pintures, tot i que també hi ha escultures, i peces de ceràmica i orfebreria.

TRESORS AMAGATS als magatzems del Museu d'Art de Girona.Antoni Monturiol, conservador, mostra algunes de les peces que el museu conserva fora del circuit visitable.Un dels dibuixos de Goya, titulat Dues velles. El segon dibuix de Goya, titulat Dues dones vora unaa finestra, en un precari estat de conservació.