"Diputació de Girona. Tresoreria. Us informem que ha estat cursada l'ordre de transferència a favor vostre (1.234,56 ?, ref. factura 45/2010)". Aquest és l'exemple de "model de SMS formal" que dóna el nou Llibre d'estil de la Diputació de Girona, obra especialment adreçada a les persones vinculades a aquesta administració pública, que s'ofereix també a totes les empreses i particulars interessats a trobar orientacions pràctiques per resoldre dubtes lingüístics, amb abundants exemples extrets de documents reals.

Com hem de respondre quan rebem una invitació?: "La carta de resposta a una invitació sempre segueix el mateix esquema: primer s'agraeix la invitació i després es confirma l'assistència o s'excusa l'absència". Aquest és un altre cas inclòs en aquest Llibre d'estil, una coedició d'Eumo Editorial i la Diputació de Girona que s'ha distribuït a les llibreries dels Països Catalans, a un preu de 30 ?, i que també inclou recomanacions sobre l'ús de les cometes, la cursiva, l'interlineat, el cos de la lletra o les majúscules, a més de tocar temes gramaticals com la puntuació, entre molts altres.

Igualment, s'inclouen exemples de composició de cartells i targetons per anunciar esdeveniments, cartes de condol, correus electrònics, i es toquen temes com els tractaments protocol·laris i recomanacions per evitar de caure en el llenguatge sexista, a més d'explicar l'eficàcia de l'ús d'un llenguatge concís i precís: si una cosa la pots dir en dues línies, no ho facis en tres.

El president de la Diputació, Enric Vilert, va explicar ahir en roda de premsa que el llibre té origen en la creació, l'any 2008, de l'Oficina de Serveis Lingüístics, i que, fins al moment, l'únic referent que hi havia era el reglament d'ús de la llengua catalana de 1996, recentment actualitzat, i que ha rebut una demanda en contra per part de Convivència Cívica. "De moment, però, ningú ens n'ha demanat la suspensió", va aclarir Vilert. Segons va afegir, aquest llibre d'estil serà d'utilitat per a tots els treballadors de l'organisme, que veuran com s'ha normalitzat la llengua a la institució, i no només en l'estricte sentit administratiu. "Fem alguna cosa més que normalitzar el vehicle amb què ens comuniquem, que és la nostra llengua; a més fem una aposta de país", va assenyalar.

El volum es distribuirà a les biblioteques i es posarà a disposició d'ajuntaments i consells comarcals, amb una voluntat d'ajuda. Fons d'Eumo Editorial han expressat el seu convenciment que aquesta serà una "obra de referència" en la matèria. S'ha fet una primera edició de 1.000 exemplars, 700 dels quals destinats a atendre les necessitats del sector públic.

El llibre és obra de Verònica Solà Sánchez, cap de l'Oficina de Serveis Lingüístics de la Diputació de Girona, que ha treballat amb un equip de lingüistes entre els quals hi ha Francesc Xavier Fargas, Sònia Martínez i Dani Vivern.

Segons Fargas, amb l'aplicació d'aquest manual d'estil, la ?Diputació vol donar una imatge "respectuosa però no encarcarada". "Tendim a la simplicitat, no hem volgut ser originals: tot el que hi ha al llibre està estret de textos ?reals, no ens estem inventant criteris. Donem respostes a problemes reals".