La remodelació del presbiteri de la catedral de Girona recupera patrimoni gòtic i romànic ocult durant anys. Una de les joies és el presbiteri d'argent del segle XIV, una impressionant peça del gòtic europeu que ha estat oculta durant 15 anys. Del romànic, incorpora l'ara i l'ambó de pedra, el faristol per a les lectures. La catedral ha trigat 50 anys en trobar una solució definitiva per al presbiteri, que es modifica per adaptar-se a les prescripcions del Concili Vaticà II i 'dignificar' l'espai per a les cerimònies. La solució final, que costa 250.000 euros, passa per instal·lar una estructura reversible de ferro per no malmetre tombes. Les obres estaran enllestides abans de Setmana Santa.

En 'ferro' joies del gòtic com el baldaquí d'argent o el retaule, una espectacular peça d'orfebreria que integra l'escultura i l'esmalt, i en 'pedra' tres peces originàries de la catedral romànica l'altar, l'ambó -el faristol en es fan les lectures litúrgiques- i la cadira del bisbe. Tots aquestes elements lluiran per setmana santa en el 'nou' presbiteri de la catedral de Girona. Es tracta d'una remodelació pendent des de fa anys, després que el concili Vaticà II el 1962 determinés algunes condicions per al altar que feien modificar alguns espais per complir els requisits.

En el cas de la catedral de Girona, el procediment ha topat amb diversos obstacles com per casar els elements gòtics i romànics en un espai que cal preservar patrimonialment. Finalment, han trobat una solució que passa per instal·lar una estructura reversible de ferro sobre les sepultures que hi ha a terra, davant el reixat. Segona la comissió de Patrimoni tant les tombes com la reixat s'han de mantenir i no es pot fer cap intervenció que les malmeti. Per això, l'estructura que eleva l'altar per sobre del nivell de terra ha de ser reversible.

Sobre aquesta estructura hi anirà l'ara romànica de marbre, l'altar des d'on es faran les cerimònies religioses. Aquest altar originari de la catedral romànica estarà coronat per un impressionant baldaquí d'argent, que actualment estan restaurant per treure-li les capes de pols i fer-li un tractament de prevenció de fongs. Aquesta peça del segle XIV va ser desmuntada i, després d'exposar-la fa 15 anys, ha estat embolicada i 'amagada' durant tot aquest temps a l'espera de trobar una solució al presbiteri per tornar-la a col·locar.

El president del capítol de la catedral, Jaume Julià, ha explicat que les tasques avancen a bon ritme, tant la col·locació de l'estructura davant el reixat com la restauració de les peces gòtiques -baldaquí i retaule-. Per això, ha afirmat que esperen poder inaugurar el nou presbiteri abans de setmana santa. Les obres han costat 250.000 euros, el 20% finançat per la Generalitat i el 80% restant pel capítol.