11 de març de 2011
11.03.2011
Novena Simfonia de Beethoven

L'Orquestra de Cadaqués i l'Orfeó Català porten la 'Novena' a Girona

Neville Marriner ha dirigit l'actuació i Raquel Lojendio ha substituït la soprano Barbara Bonney, que patia una laringitis

08.03.2011 | 09:55
L´Orquestra de Cadaqués i l´Orfeó Català han portat la ´Novena´ de Beethoven a l´Auditori de Girona.

Després d'haver ofert la gran majoria de simfonies de Ludwig van Beethoven, l'Auditori de Girona ha presentat aquest dilluns a la nit la 'Novena', una de les obres més populars de la música clàssica. La interpretació ha anat a càrrec de l'Orquestra de Cadaqués, sota la batuta de Neville Marriner, i amb l'acompanyament a l'escenari del Cor de l'Orfeó Català. En l'apartat vocal la soprano Raquel Lojendio ha substituït la nord-americana Barbara Bonney, que ha hagut de cancel·lar la gira per una laringitis. Ha estat acompanyada de la mezzosoprano Pilar Vázquez, el tenor Daniel Norman i el baix Leigh Melrose.

La 'Novena Simfonia' es va estrenar el 7 de maig del 1824 al Teatre de la Cort Imperial de Viena, quan el compositor de Bonn, al final de la seva vida, ja patia una sordesa total i era incapaç de sentir la interpretació de la seva obra, que inaugura un nou plantejament simfònic. Composta després de la Revolució Francesa i la Declaració d'Independència dels EUA, l'obra recull els principis ideològics de la Il·lustració i les idees de llibertat, igualtat i fraternitat, que acabaran amb l'Absolutisme. Una dels parts més populars de l'obra és l''Oda a l'Alegria', a partir del text de Friedrich Schiller, que s'ha convertit en un himne universal.

A l'Auditori ha interpretat la 'Novena' l'Orquestra de Cadaqués, que es va crear el 1988 en el marc del Festival de Cadaqués. Formada per una selecció de músics de tot Europa, es reuneix periòdicament per oferir actuacions que intenten harmonitzar les obres més conegudes del repertori simfònic amb d'altres renovadores. Així, recuperen peces importants del patrimoni musical històric i també estrenes de creadors contemporanis. En l'actualitat, el seu director principal és Gianandrea Noseda, guanyador el 1994 del Concurs Internacional de Direcció que l'Orquestra de Cadaqués organitza biennalment. Ainhoa Arteta i Jesús Rueda són els seus artistes en residència.

Portant la batuta amb gairebé 90 anys

En aquest concert, l'Orquestra ha estat dirigida pel prestigiós britànic Neville Marriner, director principal convidat de la formació des del 1992. Ha tocat amb la major part de les orquestres de Londres, el que li ha donat l'oportunitat de treballar amb directors com Toscanini o Karajan. El 1979 va ser nomenat Comanador de l'Ordre de l'Imperi Britànic, i el 1985 va rebre el títol honorífic de Sir.

A l'abril complirà 87 anys, però la seva avançada edat no li impedeix portar amb energia la batuta als concerts. En declaracions a l'ACN ha explicat que per ell 'és un gran plaer' dirigir l'Orquestra de Cadaqués, ja que són 'vells amics'. Ha qualificat el repte d'aquesta nit com una 'ocasió especial', i ha valorat molt positivament l'acústica de l'Auditori, un lloc on 'ets sents com a casa'.

Una actuació que serà 'jutjada a tot el món'

El director és conscient que amb aquest treball d'avui, que ha estat enregistrat, serà 'jutjat internacionalment' i 'comparat amb actuacions d'arreu del món', per això que l'actuació d'aquesta nit era 'molt important' tant per ell com per l'Orquestra, ha explicat. D'altra banda, demà repeteixen l'actuació a Barcelona (al Palau de la Música), que 'podria ser menys emocionant, perquè la primera sempre és més crítica, però potser també més còmode', ha reflexionat.

Aquest és el primer cop que el director anglès dirigeix l'Orfeó Català i també significa la primera col·laboració entre aquest cor i l'Orquestra de Cadaqués. L'Orfeó ha actuat a Anglaterra, Alemanya, França, Holanda, Itàlia, Suïssa, Cuba i Mèxic, i ha col·laborat amb l'Orquestra Filarmònica d'Israel, Austro-Hungarian Haydn Orchestra, o la Simfònica de Montreal, entre d'altres.

Amb aquest concert l'Auditori de Girona completa la integral de simfonies de Beethoven, ja que des de la seva inauguració fa cinc anys s'hi han interpretat totes nou. L'actuació d'avui ha estat enregistrada pel segell Tritó amb l'objectiu d'editar un CD que completaria la integral de les simfonies de Beethoven que ha estat gravant l'Orquestra de Cadaqués.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona