11 de març de 2011
11.03.2011

Mor als 64 anys l'historiador i psiquiatra olotí Jordi Pujiula

Va combinar tota la vida la seva curiositat humanista i la passió per La Garrotxa amb la seva tasca com a professional de la medicina

11.03.2011 | 02:59
L´historiador en el seu despatx en una imatge de l´any 2004.

Olot s'acomiadarà avui a les quatre de la tarda del psiquiatra i historiador Jordi Pujiula, qui va morir abans d'ahir als 64 anys d'edat després d'una llarga malaltia. Tot i que va ser un psiquiatra de gran prestigi, era més conegut popularment en la seva faceta com a historiador i escriptor centrat sobretot en temes olotins. En aquest sentit, la seva especialitat eren la Guerra Civil i la postguerra, una temàtica sobre la qual va publicar 26 llibres i una llarga llista d'articles.
Pujiula va ser col·laborador habitual de la Revista de Girona, El Punt, l'Avenç i La Vanguardia. Això no obstant, el seu darrer article va ser publicat al Diari de Girona en un reportatge del suplement Dominical, datat del 20 de febrer d'enguany i que va dedicar al metge i historiador olotí Joaquim Danes (1888-1960).
Entre la seva llarga llista d'activitats, cal destacar que Pujiula va ser president del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC). En la seva tasca per impulsar aquest organisme, va organitzar nombroses jornades temàtiques i va fomentar publicacions anuals.

Un metge humanista
L'any 2000 va rebre el guardó dels premis literaris Ciutat d'Olot, i va ser el pregoner de les Festes del Tura del 2006. Com a curiositat, val la pena destacar que va ser un dels col·leccionistes més importants d'objectes i de fotografies relacionades amb la Garrotxa.
Va estudiar medicina a Barcelona, per tornar després a Olot a e?x?ercir com a psiquiatra. Va estudiar la branca més humanista de la medicina, a la qual cosa atribuïa la seva afició a escriure la història.
També va ser membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, un ens al qual va ingressar el 5 de febrer del 2008 amb la lectura del seu seu discurs d'ingrés, titulat Topografías médicas de la Garrotxa. També va ser membre del Consell del Col·legi de Metges de Catalunya, i el congrés d'aquest organisme li va atorgar ?l'any 2004 el Premi d'Excel·lència Professional Mèdica en Humanitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona