12 de març de 2011
12.03.2011
Estrena a La Villarroel

'Desclassificats', la tensa relació entre el periodisme i el poder

L'última obra de Pere Riera comptarà amb Emma Vilarasau, Abel Folk i Toni Sevilla

09.03.2011 | 19:55
Pere Riera, Emma Vilarasau, Abel Folk i Toni Sevilla estrenen aquest dilluns ´Desclassificats´.

Sense voler ser un anàlisi de les relacions entre el poder i els mitjans de comunicació, Pere Riera va escriure fa cinc anys 'Desclassificats', un text que va arribar a les mans de Carol López, directora artística de La Villaroel. Al no poder-la dirigir ella mateix, López va optar per proposar-li al mateix autor, que juntament amb Emma Vilarasau, Toni Sevilla i Abel Folk han posat fil a l'agulla per estrenar l'obra aquest dissabte. Amb aquest repartiment de luxe, Riera ha pogut portar damunt l'escenari un text que vol demostrar com la vida personal influeix en la professional, en l'exemple d'una gran periodista que s'enfronta al president del govern en una entrevista compromesa per totes les parts.

Tres personatges, les seves vides privades i les seves vides professionals. Aquests són els ingredients que va mesclar l'autor novell, Pere Riera, a l'hora d'escriure ara fa cinc anys 'Desclassificats', una obra que relata com els errors en la vida personal poden fer canviar el rumb de la vida professional de qualsevol persona. Per exemplificar-ho, Riera ha escollit la periodista més important del país en el moment en què s'enfronta al president del govern, de qui sap que està embolicat en un delicte.

Serà doncs, una entrevista compromesa que amb la intervenció del secretari del comunicació del president, posarà entre l'espasa i la paret també la periodista. Per això, més enllà de les relacions entre el poder i el periodisme i la influència dels mitjans, ja que Riera considera que no "en sap prou" per poder fer tesis sobre política i periodisme. Riera defineix la seva obra com la relació entre aquests tres personatges que, amb un conflicte, cadascú lluita per aconseguir els seus objectius.

Pere Riera ha explicat que es va deixar aconsellar per periodistes i polítics i ha admès que a l'hora d'escriure el text va inspirar-se en un fet concret, que l'espectador serà capaç de conèixer de seguida. L'autor, però, no ha volgut donar més detalls de tota una trama que té referents reals, tot i que ha recalcat que és ficció per sobre de tot, i que les influències no són d'episodis recents.

Riera tampoc no ha volgut desvetllar si l'espectador acaba seguint tota l'entrevista al president o només uns fragments, ni tampoc quin és el delicte en què està involucrat el president, ni quina arma utilitza el secretari per demostrar a la periodista que ella també és vulnerable i té "un taló d'Aquiles". El resultat és una trama de thriller, amb tocs de comèdia que enganxa l'espectador.

Tres actors de luxe per 'Desclassificats'

Pere Riera ja va pensar en Emma Vilarasau com a protagonista de l'obra quan la va escriure i, per tant, el fet de poder-la dirigir és fer realitat la seva "carta als reis". Vilarasau encarna la periodista, líder d'opinió i ha recalcat que el tema es basa a valorar "si un bon polític ha de ser una persona íntegra a la seva vida o no" i també si "algú mesquí a la vida privada, pot dirigir un país". Per a l'actriu no és una qüestió nova però està tractada "d'una manera curiosa".

Toni Sevilla encarna el president del govern que es veu implicat en un suposat delicte que ha valorat el fet de poder treballar directament amb l'autor del text, ja que "en sap més que tu". Per a Abel Folk, per la seva banda, no és rellevant que Riera sigui un dramaturg amb poca experiència perquè el públic no ho ha de notar, i per això ha afegit que s'ha de fer "perquè és bona". Folk interpreta el secretari de comunicació, un personatge que diu és "enormement defensable", perquè lluita per "la governabilitat del país i fa servir tots els recursos possibles".

De la coralitat d''Agost' a l'intimitat de 'Desclassificats'

Emma Vilarasau i Abel Folk tornen a coincidir damunt l'escenari després del gran èxit que ha representat 'Agost', al Teatre Nacional de Catalunya, una obra que haurà de ser reposada l'any vinent. Vilarasau ha declarat que 'Agost' ha estat un èxit perquè "parla de les coses que li passa a la gent". Folk, que ha dit que ha estat molt feliç treballant a 'Agost', ha volgut destacar que treballar amb Emma Vilarasau en dues bones funcions seguides és "un luxe incompensable" i que per això, "està en un núvol".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona