La sala El Torín va omplir-se amb prop de 600 persones que es van voler acomiadar del psiquiatre i escriptor olotí, Jordi Pujiula. El primer en parlar a l'acte de comiat va ser l'arxiver Antoni Mayans que va descriure Pujiula com una persona culta i afable hereva del bon caràcter olotí. Així, va recordar que era fill de Gabriel Pujiula, que pintava sants per professió i per afició a la literatura i el col·leccionisme. Segons Mayans, Gabriel Pujiula havia introduït el Partit Obrer Unificat Marxista a l'Olot dels 30, cosa que va pagar amb quatre anys de presó.

Així, el referent del pare va ser clau perquè Jordi Pujiula dediqués anys d'hores lliures a recuperar la dècada dels 30 per als olotins, anys de lluites per les llibertat i l'educació de les classes populars. Condemnats a l'oblit durant dècades, Pujiula va recuperar les persones clau de la vida pública de l'Olot dels 30, i va fer una cerca biogràfica de tots els garrotxins que van participar a la Guerra Civil.

El vicepresident del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca, Jesús Maria Gutiérrez, va recordar que Pujiula va recuperar la tradició per aquesta vessant impulsant publicacions, jornades d'estudis socials i històrics i premis de recerca per a estudiants.