Un de cada tres internautes encara no té accés a un Internet lliure, segons les conclusions de l'estudi Els enemics d'Internet elaborat per Reporters sense Fronteres (RsF) amb motiu del Dia Mundial contra la Cibercensura que se celebra avui. Tot i els avanços que s'han anat donant en els últims anys i les repercussions que Internet ha tingut en les últimes revolucions dels països àrabs, RsF adverteix que uns seixanta països de tot el món practiquen la censura a la xarxa, ja sigui a través del filtratge o de l'assetjament a usuaris, i uns quants més podrien afegir-s'hi.

En aquest sentit, presta atenció sobre el cas de Bangladesh que ha bloquejat per primera vegada l'accés a llocs web a causa de vídeos considerats ofensius per a Mahoma. Igualment, un altre país que ha fet passos enrere en el terreny de la cibercensura és Cambodja, que ha censurat en els darrers temps alguns llocs informatius.

Per la seva banda, encara que Espanya no forma part dels països en els quals es practica la censura, RsF dedica una part de l'estudi a la proliferació als països desenvolupats de legislacions que en "nom de la protecció de la propietat intel·lectual" permeten tancar llocs d'Internet, i recull el cas de la legislació francesa, la Llei d'Economia Digital d'EUA o la polèmica Llei Sinde a Espanya, que també inclou mesures per bloquejar els portals per decisió judicial.

La seguretat nacional arran de les filtracions de Wikileaks, la lluita contra el terrorisme o el debat obert sobre la neutralitat de la xarxa són alguns dels altres arguments que els països desenvolupats esgrimeixen a l'hora de posar traves a un Internet lliure, segons l'informe. Amb motiu d'aquesta jornada, Reporters sense Fronteres Espanya llança una nova campanya de comunicació per la llibertat dissenyada per Saatchi & Saatchi Espanya, que està dirigida a la premsa de paper i digital i a les emissores de ràdio, i té com a denominador comú a Twitter i el seu símbol de l'ocell.