Un Joan Mateu eufòric escrivia a mitja tarda d'ahir al seu perfil de Facebook: "Última hora de fa pocs minuts: dos premis en el Concurs Internacional Arte Laguna de Venècia!!!! Gràcies a tots pel vostre suport, això és increïble!!!!!!!!!". I és que, per si no fos prou figurar entre la vintena seleccionats d'aquest prestigiós premi internacional d'art contemporani, l'afortunat artista gironí ha obtingut una beca que li permetrà tenir una experiència inèdita en la seva carrera artística: pintar una església de la localitat brasilera de Salvador de Bahia. D'altra banda, la frescor i la personalitat de la seva proposta artística no ha passat desapercebuda a la ciutat de Venència, i la Galeria Gagliardi l'ha convidat a exposar a l'enturonada i emmurallada ciutat medieval de San Gimignano, un destí turístic emblemàtic de La Toscana.

Joan Mateu (Salt, 1976) es va mostrar també entusiasmat en declaracions al Diari de Girona, moments després de rebre el premi en un acte al centre cultural de les antigues drassanes venecianes, i va assegurar que potser aquesta beca no suposarà un canvi radical en la seva carrera artística, però sí més no li permetrà afrontar "nous reptes per evolucionar artísticament". "Les coses desconegudes són les que et fan créixer i continuar treballant", va dir. Precisament, Mateu només havia practicat la pintura al fresc experimentalment, mentre estudiava a l'escola La Llotja de Barcelona, de manera que l'estada d'un mes al Brasil per pintar les parets d'una església serà un projecte del tot estimulador. La temàtica és lliure i l'artista podrà tractar lliurement el que li plagui.

De moment tot just s'estan fent els contactes per concretar aquesta estada al Brasil, que si alguna condició té, és que sigui dins d'aquest any 2011. "Estic molt content, no m'ho esperava", ha declarat.

Pel que fa a l'exposició a Sant Gimignano, Mateu preveu portar-hi obres en la línia que està assajant en aquest moments. Buscador inconformista, Mateu treballa en una sèrie de retrats que malgrat ser molt fidels al model, no es volen limitar a la perfecció realista figurativa, sinó que busca comunicar el que ell anomena "una narració". D'altra banda, també està posant a prova els límits de la figuració amb treballs pictòrics basats en fotografies. Els fruits d'aquests dos nous camps d'experimentació es poden veure a l'aparador que l'artista té situat al Barri Vell de Girona, prop de l'antiga església de Sant Pere de Galligans.

Mateu, que ostenta diversos premis artístics, ha tingut exposicions individuals a la galeria Botò de Roda de Torroella de Montgrí i a la galeria El Claustre de Girona, i l'any 2008 va exposar a la galeria HESPE de Sant Francisco, als Estats Units.