Un àbac és una eina per al càlcul manual d'operacions aritmètiques, que consisteix en un marc amb filferros paral·lels per on es fan córrer boles". Tan senzill, tan evident, i alhora tan funcional i revolucionari. Com la mateixa Viquipèdia, que va néixer en la seva versió catalana avui fa 10 anys precisament amb aquest article de Daniel José Queralta sobre l'esmentat invent matemàtic. Una dècada després, ja són 310.000 entrades les que es poden trobar en la nostra llengua en aquesta enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar, en paraules del seu fundador, Jimmy Wales.

El desè aniversari en català

Enguany també s'han complert 10 anys de la seva creació en anglès: va ser el gener de 2001, i només dos mesos després neixia la Viquipèdia en català com a segona versió idiomàtica a comptar amb algun article. Avui dia, i des de fa més d'un any, la catalana és la líder en articles de qualitat i encapçala el rànquing dels 1.000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir. L'Arnau Duran és un dels membres de l'Amical Viquipèdia a Girona, i explica que aquesta llista valora aspectes com "la llargada dels articles, la quantitat de referències que aporti cadascun d'ells, o a quins diaris i publicacions acreditades remeti". "Que tothom pugui aportar-hi el seu coneixement és el pilar d'aquesta enciclopèdia", explica Duran, "a diferència de l'Enciclopèdia Catalana, per exemple, on tots els articles passen pel filtre de professionals". És per això que s'ha de fer una feina posterior d'edició i de referenciament de tota la informació que s'hi bolqui.

L'edició, un acte voluntari

D'aquesta tasca se n'encarreguen desinteressadament els editors: "Podríem passar-nos dues hores cada dia veient teleescombraries. En lloc d'això llegim, corregim, i aprenem. Em sembla que és una opció força lògica", explica Duran amb apassionament. I és que si la Viquipèdia en català és ja la tretzena en nombre d'articles, prop d'assolir la versió xinesa, és perquè darrere hi ha uns 3.000 usuaris que hi aporten mensualment la seva feina.

Una eina oberta a tothom

Però sempre en calen més. És per això que aprofitant l'efemèride, la UdG a través de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital acull demà al migdia una xerrada sobre els 10 anys de la Viquipèdia, a càrrec del mateix Duran. Aquest considera que cada cop la població està més conscienciada del poder de les noves tecnologies en general, i de la Viquipèdia en particular: "El seu potencial supera de llarg les enciclopèdies tradicionals, que només s'actualitzen quan surten a la venda nous volums. La informació que s'ofereix on-line no para de créixer i es pot actualitzar a l'instant, gràcies als seus usuaris".

Una Viquipèdia, un país

El principal motiu que els impulsa a fer-ho és, coneixent la proverbial tossuderia catalana, fer país i fer llengua. De fet, tot just fa un mes es va realitzar un sondeig als usuaris catalans i aquest va aparèixer com un dels principals aspectes que els impulsa a participar al projecte. "Per això edito", explica Duran, "i reconec que sempre ens estem comparant amb la viquipèdia en espanyol, i que aquest sentiment és un impuls per treballar per la consecució de la millor de les viquipèdies possibles". Per això, 95 articles de la llista dels imprescindibles estan més desenvolupats en català que en cap altra llengua. Volen informació sobre "mamífer", "Diego Velázquez", "Cristòfor Colom", "Voltaire", "espècie amenaçada", "Escultura" o "Amèrica del Nord"? Consultin la Viquipèdia en català i no s'equivocaran; i si creuen que tenen alguna cosa a afegir-hi... facin-ho!