El nombre de llibres que es compraran aquest Sant Jordi serà similar al de l'any passat, quan se'n van vendre 1,7 milions, segons el pronòstic del Gremi de Llibreters. El seu president, Antoni Daura, confia que, després de dos anys de caiguda sostinguda, es mantindrà la facturació del 2010, que va ser de 20 MEUR. Durant la Diada, segons indica, es fa entre el 5 i el 8% de la venda de llibres anual. En una entrevista a l'ACN, Daura ha assenyalat que la data d'aquest any, que s'escau en dissabte de Setmana Santa, "no és favorable" ja que "el millor Sant Jordi és entre setmana i en un dia feiner". Malgrat tot, assegura que el preu del llibre és "baix" i confia que, qui vulgui, el podrà comprar.

El president del Gremi de Llibreters pronostica que els títols més mediàtics i la literatura de gènere continuaran sent els més venuts. Segons Antoni Daura, el fet que aquest any no hi hagi fenòmens literaris com el de Larsson és "molt positiu" perquè permetrà que la gent "no es focalitzi en determinats títols que han sentit als mitjans de comunicació". Antoni Daura ha assenyalat que aquest any tornarà a haver-hi una "bona fornada" de literatura catalana.

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Daura s'ha mostrat escèptic davant la possibilitat que, amb el llibre electrònic, algun dia Sant Jordi sigui digital. Daura creu que "la gràcia" de la Diada és passejar-se entre la gent i remenar a les parades per trobar el llibre buscat. "El llibre electrònic té unes xifres pràcticament insignificants i dubto molt que algun dia sigui el rei de Sant Jordi", ha remarcat.

Més vendes a les zones cèntriques i a les poblacions de segona residència

El fet que aquest any la Diada s'escaigui durant la Setmana Santa fa preveure que hi haurà un canvi en el comportament de compra dels ciutadans. "Segurament, Sant Jordi es desplaçarà cap als llocs més cèntrics de les ciutats i a les poblacions de segona residència", ha indicat Antoni Daura.

En el cas de Barcelona, el Gremi de Llibreters preveu que les parades de barri no facin "una bona caixa". En canvi, la demanda es traslladarà cap als punts més cèntrics de la ciutat, on segurament també hi haurà més gent de poblacions pròximes.

Els títols més mediàtics arribaran abans

A banda, la Setmana Santa també afectarà als estocs. Aquest any, els botiguers han estat més previsors i, per això, es preveu que els llibres més mediàtics siguin abans a les llibreries. Malgrat això, Daura assegura que els llibres preferits no són mai els més venuts.

L'instrusisme, un mal permanent

El Gremi de Llibreters alerta que l'intrusisme a les parades és un "mal permanent". Segons el president, "Sant Jordi és un dia molt llaminer per fer negoci" i, per això, insten l'Administració a reclamar la documentació necessària a tots aquells que volen posar parada al carrer durant la Diada.