El Perú va recuperar ahir part del llegat cultural de Machu-Picchu al tornar al país un primer lot de 363 peces i mil fragments extrets fa gairebé un segle de les famoses ?ruïnes inques per l'explorador nord-americà Hiram Bingham. Les restes arqueològiques van arribar a Lima en un avió de càrrega i després van ser traslladades en una caravana fins al Palau de Govern, on van ser rebudes pel president Alan García i diversos dels seus ministres. "En nom de tot Perú dono la benvinguda a aquests tresors arqueològics, ceràmics, extrets de la nostra pàtria fa cent anys i que avui tornen gràcies a la convicció, a la decisió i a la voluntat de tot el poble peruà de recuperar el que és part d'ell", va afirmar.

García va dir que el retorn "d'aquests records fonamentals" de Machu-Picchu "enforteix" l'orgull i l'autoestima del Perú i demostra "que quan hi ha raó i convicció tot es pot aconseguir". Va emfatitzar, a més, en la importància i el valor cultural que tenen les peces, malgrat que no es tracta d'objectes d'or o pedres precioses. "El tresor verdader és el nostre passat, el tresor verdader és que han estat fets per les mans dels nostres ancestres, de la sang de la nostra sang i en complir-se cent anys de la troballa occidental, del descobriment per al món de Machu-Picchu havien de ser, com seran, d'aquí a una setmana en el Cuzco", va delimitar.

El governant també va destacar l'acord assolit amb la Universitat de Yale, que va permetre el retorn del primer lot de peces, a les quals se sumarà un segon enviament el desembre pròxim i després altres al llarg del 2012, segons va dir.

"Seran remeses fins a les últimes de les peces que van ser extretes del Perú l'any 1912", va explicar.

Hiram Bingham va arribar per ?primera vegada a Machu-Picchu el 24 de juliol de 1911 i després va tornar en dues expedicions de 1912 i 1915.