La Comissió del Patrimoni Cultural de Girona va deixar en suspens, en la seva darrera reunió, el projecte de reforma del castell de Santa Pau, una fortalesa dels segle XII propietat de la marquesa d'Argençola que, aquest any, l'ha cedit durant 50 anys al municipi. El castell està tancat des dels anys 70, quan en van marxar les germanes Dominiques que hi havien donat classes.

Ara l'ajuntament hi vol fer algunes actuacions per obrir-lo al públic, però la comissió ha cregut que l'expedient que s'ha presentat és incomplet -"dóna la sensació que s'ha fet una mica a corre cuita",va manifestar ahir el delegat territorial, Antoni Baulida- i, per això, s'ha deixat en suspens. Baulida va explicar, però, que aquesta suspensió no impedeix a l'ajuntament començar a moure fils per aconseguir subvencions amb càrrec a l'1% cultural, com les que té emparaulades amb el Ministeri de Cultura.

La voluntat de l'ajuntament és actuar en la coberta, la façana i la fusteria i situar a la primera planta una biblioteca i una sala d'exposicions, ocupant uns 465 m2.

D'altra banda, la comissió va donar llum verda a la darrera fase de la rehabilitació del castell d'Hostalric, del s.XII. El projecte permetrà deixar al descobert part del fossar i rehabilitar diversos espais que l'ajuntament vol usar com a aules polivalents i tallers. A més, als murs de la fortalesa, a la zona del revellí, s'hi habilitarà un espai per fer teatre a l'aire lliure. Aquestes obres completen les actuacions previstes al pla director. El pla director, del 2007, consta de 15 actuacions i ara s'han aprovat les tres darreres. Actualment, el castell és visitable i té espais on s'hi ha fet exposicions o concerts. Una part de la fortalesa, que és tota propietat municipal, acull un restaurant que té contracte fins al 2016.

Pel que fa a les pintures de Núria Llimona de mitjan segle XX que decoren l'església del monestir de Sant Joan les Fonts, els tècnics de la Diputació encarregats de la reforma continuen demanant la seva eliminació, però Patrimoni ha demanat un informe previ d'un especialista en art del segle XX que determini el seu valor, per decidir si cal presservar-les o no.

Trasllat per tèrmits

El delegat de Cultura va explicar ahir que a finals de mes està previst que es faci el trasllat del serveis territorials, actualment situats a la Casa Solterra al centre històric de la ciutat, a la nova delegació del Govern. L'edifici està afectat per tèrmits i això obliga a fer unes rehabilitacions. Per això, de manera provisional, Cultura se situarà al nou edifici però la idea és que "abans de final de legislatura puguin retornar a la Casa Solterra", que serà una subseu del Govern.