Josep Pla va pronosticar que sobre Cadaqués "s'escriurà algun dia un llibre, un gran llibre, complet, confortable, perfecte, no crec pas que sigui possible de dubtar-ne". I bé podria ser que aquest llibre hagi pres, en l'era de les imatges, forma de pel·lícula documental, que es tituli Cadaqués, nòs amb nòs, i que el seu realitzador sigui Arcadi Lozano. I és que el que va ser responsable dels Serveis Audiovisuals i Multimèdia de la Universitat de Girona del 1992 al 2005, és un apassionat de Cadaqués i ara retorna tots els bons moments que la vila marinera li ha donat, durant els anys que hi ha fet estades, en forma d'un documental que recorre des de l'antic Cadaqués més tradicional i tancat, el de la parla salada, que encara es manté, fins l'arribada del turisme i l'impacte de l'establiment dels artistes i intel·lectuals dels temps de la Gauche Divine.

Precisament, l'escriptora Rosa Regàs, Premi Planeta de 2001 amb La canción de Dorotea, és una de les que participa a la pel·lícula, al costat de cadaquesencs destacats com el fotògraf Joan Vehí, un dels que encara poden donar referències de l'estil de vida que portava Salvador Dalí en els seus anys de més esplendor.

"Em sento molt satisfet per les facilitats i la bona acollida de la gent de Cadaqués", ha explicat Arcadi Lozano, autor del guió, la imatge i la realització del film, que tindrà versió en DVD blu ray i en DVD convencional. D'una hora de durada, el documental es presentarà dissabte vinent (20h) al Teatre Art i Joia, dins la Setmana Cultural.

Ja el títol, Cadaqués nòs amb nòs, ens posa sobre la pista del contingut. "Cadaqués nòs amb nòs" és també una dita que es refereix al món tancat d'aquesta vila aïllada al Cap de Creus, separada del continent per la Serra de Rodes, de més bon accés per mar, i la gent de la qual preferien esposar-se entre ells. Aquesta endogàmia, aquest món tancat, aturat en el temps, va resultar irresistible per a un sector de la intel·lectualitat que va establir-hi com a mínim la segona residència.

"Cadaqués no necessita gran cosa per ser un lloc diferent i que atrapa. A la pel·lícula he defugit el bullici d'estiu per concentrar-me en la tranquil·litat extrema de l'hivern, trencada només per la remor suau del mar", diu Lozano. La revista Sol Ixent, fundada el 1923, i que encara s'edita, sota la direcció de Xavier Hernández, és un dels actors del film, com també les germanes Lolita i Rosa Giró, que encara capaces de mantenir en equilibri el càntir sobre el cap; tantes vegades havien hagut de fer el camí a la font quan no hi havia aigua corrent.

Rosa Giró evoca els anys d'infantesa, quan l'escola li va ser vetada i va anar a viure a un mas des del qual cada matí havia de repartir la llet a les cases del poble, quan les portes eren encara per norma general sempre obertes. Una vida, la de les germanes Giró, que dóna testimoni de la duresa de les condicions de vida d'abans de l'arribada del turisme.

El documental també compta amb la veu en off d'Anna Noguera i la col·laboració d'Albert Sancho i Robert Cámara. A més dels esmentats, intervenen Andreu Estragués, Rosa Maria Pell, Dionís Baró, Sangiago Debenito, Bengel, Ernesta Sala, Gustavo Carbó, Nobuko Kihira i Rosa Ardit. Hi ha imatges del Cadaqués de Picasso, del Museu de Cadaqués, interiors de l'església, entre altres, a més dels rodatges a l'exterior que van entrellaçant les diverses intervencions al llarg del film.

Nascut a Sant Julià de Ramis el 1943, Arcadi Lozano treballa en un altre documental, Costa Brava 100 anys. Retrat d'un litoral, que es presentarà properament.