La reutilització dels elements decoratius trobats en un antic casalot del carrer de la Força de Girona per reconvertir-lo en funcionals i confortables pisos residencials ha estat el principal element que el jurat del més prestigiós premi europeu d'arquitectura, el Mihes van der Rohe, ha tingut en compte a l'hora de distingir els autors del projecte, els arquitectes gironins Ramon Bosch i Bet Capdeferro.

"És molt satisfactori obtenir un guardó d'un jurat format per arquitectes que nosaltres admirem", va declarar ahir Capdeferrro al Diari de Girona, en una de les poques estones lliures d'una intensa tarda de felicitacions compaginada amb les obligacions quotidianes del despatx i de la visita d'obres.

Els dos arquitectes van ser guardonats ahir amb la menció especial "Arquitecte emergent" del Premi d'Arquitectura Contemporània Mihes van der Rohe de 2011. El màxim guardó va recaure en el Neues Museum de Berlín, de l'arquitecte britànic Sir David Chipperfield. El premi el concedeix la Comissió Europea.

El jurat ha valorat la relació harmònica entre passat i present que es dóna en l'immoble de Girona, habitat per diferents membres de la família de Bet Capdeferro, i seu social també del bufet d'arquitectura que, des del 2003, l'arquitecta comparteix amb Ramon Bosch.

La coneguda com a casa collage, precisament perquè posa en contrast materials de diferents èpoques, ja va merèixer el Premi d'Arquitectura (2010) que organitza la delegació gironina del Col·legi d'Arquitectes.

"En aquest projecte hem posat en valor totes les capes d'història acumulades a la casa abans de la nostra intervenció", va explicar Capdeferro, i va posar com a exemple uns paviments de coloraines reutilitzats com a elements decoratius dels espais d'ús col·lectiu de l'edifici. Així mateix, el projecte va apreciar la capacitat de l'arquitectura antiga per establir una bona relació amb el clima propi de la mediterrània. "A través de dos patis es pot refrescar totes les estances", diu Capdeferro, i explica que van mirar de "presservar aquesta saviesa dels antics per adaptar-se al clima d'una manera simple i amb elements tradicionals, sense necessitat de les noves tecnologies".

Els dos gironins es repartiran els 20.000 euros d'un premi al qual ells no s'han presentat, sinó que, tal com estableixen les bases, ho ha fet una altra persona, la identitat de la qual desconeixen. "Nosaltres no vam decidir participar-hi". Capdeferro i Bosch treballen en una escola de Lloret de Mar i en un parell d'habitatges unifamiliars. "Anem fent, no ens queixem per la manca de feina".

La Comissaria Europea d'Educació i Cultura, Androulla Vassiliou, va destacar ahir la qualitat "excepcional" del guanyador d'aquesta edició, el Neues Museum de Berlín, que "reuneix el passat i el present en una sorprenent barreja d'arquitectura contemporània".