El gironí Quim Hereu pintarà la seva peculiar visió del Naixement de Venus, un dels temes que més ha fascinat al món de l'art, i la dotarà d'un caràcter "estrambòtic". Serà una peça clau del seu univers, l'"estrambotisme", un corrent artístic iniciat l'any 1974 a l'Empordà pel seu amic Joan Fuster i Gimpera, que tindrà com a peculiaritat unes dimensions "extremes", 12 metres de llarg per 6 d'alt, essent un dels olis sobre lli més grans fets a Catalunya. L'obra, que s'exhibirà a Espanya i Europa amb deu quadres més, forma part d'un projecte solidari, Stram-Privata, que de moment compta amb la col·laboració de les ONG Associació Aasara i Gra d'Arròs, així com la Fundació Alzheimer Internacional.

Catorze mesos és el temps que l'artista Quim Hereu calcula necessitar per donar forma a l'obra batejada com a 'L'estrambòtic Naixement de Venus', una peça que ha de servir per donar a conèixer el moviment que va començar l'any 1974 de la mà del seu amic Joan Fuster i Gimpera, de 94 anys, que va quedar "enterrat" i "adormit" en l'estudi d'aquest pintor de Torroella de Montgrí. Farà uns set anys que els dos artistes es van conèixer i, davant les seves afinitats artístiques, Fuster el va fer "hereu testamentari de l'Estrambotisme". El gironí va acceptar amb molt d'honor aquesta responsabilitat, després de quedar "impactat" i "seduït" per un corrent que definia a la perfecció el seu procés creatiu, on la imaginació i consciència de l'artista són els dos puntals.

Fuster, que no ha pogut assitir a l'acte per problemes de salut, està convençut que Hereu donarà la pojecció internacional que l'Estrambotisme es mereix, ja que fins ara no s'ha mogut de l'Empordà.

La seva Venus "estrambòtica"

La primera qualitat que definirà aquesta obra serà les seves grans dimensions -12 metres de llarg per 6 d'alt-, un format "extrem", segons l'autor, que supera l'anomenat 'gran format'. Serà un oli sobre lli 'gegantí', segurament un dels més grans que s'hagin fet a Catalunya, que ha fet necessària una plataforma elevada per a poder treballar des de la nau que ha adequat com a estudi en un polígon industrial de Banyoles. L'artista ja ha fet l'esbós del quadre i també ha escollit els colors, que li serviran de guia.

Fidel al seu univers, on no hi falten vaques-rellotge (li encanta jugar amb el temps), cargols i persones sense cap per il·lustrar la falta d'enteniment, el quadre del Naixement de Venus d'Hereu tindrà una deessa essencialment "sexual", no pas "edulcorada" com "molts pintors ens han volgut fer creure" explica Hereu. En aquesta vessant hi tindrà un paper clau el Carall Bernat de les Illes Medes, l'illot més a l'est de l'arxipèlag i el "falo" més gran de la Mediterrània que forma part del paisatge empordanès. Un altre tema destacat serà l'eterna joventut, amb una dona a l'extrem del quadre que "parirà" cargols, que s'aniran escampant per tot el quadres i que seran recollits per les diferents figures representades.

Un projecte solidari

L'obra forma part del projecte solidari Stram-Privata (l'empresa tèxtil), que de moment compta amb la col·laboració de les ONG Associació Aasara i l'Associació Gra d'Arròs, així com la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer, si bé està obert a noves incorporacions. A banda de l'oli gegant i deu quadres més, de menors dimensions que l'artista ja ha acabat i que aniran de gira per Espanya i Europa l'any 2012 per explicar l'Estrambotisme, també es faran dues obres més. Aquestes obres comptaran amb la participació de figures de renom de diferents àmbits -cultura, gastronomia, esports-, i un cop acabades se subhastaran per recaptar diners per a les fundacions vinculades al projecte. El primer convidat ha estat l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, que ha fet la primera pinzellada simbòlica.

De forma paral·lela, també s'està gravant un documental de tot el procés creatiu i de producció que acompanya l'obra de Venus, que es projectarà en festivals internacionals.