El Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l'Art Sagrat (SICPAS) i la Universitat de Girona (UdG) estan perfilant el projecte "Catalonia Sacra", que, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, té l'objectiu de potenciar la vessant turisticocultural del patrimoni de l'Església catòlica sense perdre l'essència per la qual van ser construït. Tanmateix, el públic objectiu d'aquesta iniciativa no està restringit només als qui tenen una motivació religiosa, sinó també abraça els que estan interessats en les característiques arquitectòniques i artístiques. La Conferència Episcopal Tarraconense (CET), reunida aquesta setmana al santuari de la Mare de Déu de Loreto (Tarragona), ha rebut dades sobre el projecte, ja en la fase final, i ha donat el vist-i-plau amb un explícit compromís de suport. L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha qualificat, en una entrada al seu bloc, de "molt interessant" aquesta iniciativa.

"Catalonia Sacra", que inclou una pàgina web, parteix de la premissa que el patrimoni és el resultat del llegat de la presència de la fe cristiana a Catalunya, que s'expressa en diferents estils tenint en compte diferents factors, com ara la geografia o la història, i que té una potencialitat d'interessar a diversos públics. El projecte, la primera idea del qual es va gestar al 2007, proposa tres rutes. La nuclear fixa l'atenció en les catedrals, com l'església més important, de les 10 diòcesis catalanes (algunes no estan posades en valor). La ruta radial, que parteix de cadascuna de les seus, dissenya recorreguts dins les diòcesis, que es completen en 1 o 2 dies i tenen en compte els serveis turístics i el patrimoni intangible vinculat (festes...). I la global, que explicita diversos trajectes per les diòcesis catalanes, que implica més de dos dies (o per etapes) i que serveix per copsar la identitat patrimonial. Hi ha diversos gironins implicats: Joan Naspleda, delegat episcopal de Patrimoni Cultural del Bisbat de Girona i membre del SICPAS; Dolors Vidal, professora de la Facultat de Turisme de la UdG; i Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic.

En una entrevista a Camí de Vida, produït pel Bisbat de Girona, Dolors Vidal ha explicat que "Catalonia Sacra" serveix per "visualitzar" el patrimoni i busca el pragmatisme. El projecte vol formar persones "amb bon nivell de la perspectiva històrica i espiritual". Vidal va llegir la finalitat primera: "La posada en valor del patrimoni tangible i intangible de l'Església en la vessant que li és pròpia".