El festival (a)phònica de Banyoles arriba a la vuitena edició amb un programa que continua apostant per la força de la veu en ritmes tan variats com el fado, el soul, el pop, el rock o el jazz. El cartell d'aquest any ve encapçalat per noms coneguts com Antònia Font, els austríacs Bauckland, l'actriu i cantant Najwa Nimri, Rosario Solano o els gironins The Pepper Pots, sense oblidar el talent emergent, com podria ser la formació La iaia o Ojos de Mil años. El festival es concentra aquest any en tres dies -24, 25 i 26 de juny- però manté el mateix nombre d'activitats i pressupost. Amb un 75% de l'oferta gratuïta, l'any passat ja va aplegar més de 15.000 assistents.

La Farmàcia Pere Alsius, la més antiga de la ciutat amb més de 250 anys d'història, ha estat l'escenari escollit pels organitzadors de l'(a)phònica Festival de la Veu per donar a conèixer la programació de la nova edició on el fil conductor és la veu en múltiples varietats d'estils -soul, rock, fado, jazz, entre d'altres-. El tema escollit enguany són els remeis naturals per evitar quedar-se sense veu amb una clara protagonista, les pastilles de regalèssia, mentol i altres olis essencials Juanola, caracteritzades per la seva forma romboïdal i pel seu color negre, que ha estat escollida com a imatge del festival, obra dels creatius gironins Nifava. Amb l'ajuda de les pastilles, han aconseguit reproduir el rostre d'alguns artistes convidats, com ara Joan Miquel Oliver d'Antònia Font.

El director artístic del festival, Francesc Viladiu, ha destacat la qualitat de les propostes després d'haver "exprimit al màxim" el pressupost -uns 103.000 euros, el mateix que en l'anterior edició- i ha assegurat que aquest any torna a haver-hi un "ventall d'estils molt gran". En la seva vuitena edició, el festival continua apostant per ser una plataforma per a les veus emergents i les formacions locals. Els Cor de Teatre amb la seva "Operetta" (ja s'han exhaurit les entrades) i els Caiko, que presenten el seu disc "Todos somos niños, són algunes de les propostes en clau banyolina, mentre que també es podrà escoltar als últims guanyadors del Concurs de Maquetes Sona 9, La iaia, o l'homenatge que Ojos de mil años fa a la figura i obra de Miguel Hernández, entre d'altres.

Com a caps de cartell, hi trobem noms com ara la cantant i actriu Najwa, que presentarà el seu últim disc "El último primate"; els austríacs que canten a 'capella' Baucklang, que oferiran l'únic concert a l'estat espanyol; la cantant de fado Rosario Solano; els gironins The Pepper Pots, o els mallorquins Antònia Font que presenten el seu últim disc, 'Lamparetes'. També destaquen les actuacions dels joves Spontaneous Combustion o els cubans Vocal Tempo. S'organitzaran 16 actuacions i deu activitats paral·leles que es faran en una vintena d'espais diferents, amb una oferta que continua apostant per la gratuïtat, més del 75%.

Entre les activitats complementàries figuren propostes com ara l'exposició 'Una imatge comestible' a l'Espai Eat Art-Lluís Vilà, amb la imatge del festival i la de les anteriors edicions, o L'(a)rtista al plat, que consistirà en la inclusió de la pastilla Juanola en noves receptes que oferiran alguns restaurants de la comarca agrupats al Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany.

Els organitzadors de l'(a)phònica s'hi refereixen com a un festival "petit i artesà" que ha aconseguit fer-se un lloc en l'oferta musical del país. L'any passat va aplegar més de 15.000 persones.