Les emissions de gasos contaminants van augmentar l'any passat a uns nivells rècord, una situació que dissipa les esperances de controlar l'escalfament global de la Terra, segons l'Agència Internacional d'Energia (AIE).

El fort increment transforma en una "utopia" l'objectiu d'impedir que les temperatures pugin més de 2 graus, afirma l'economista en cap de l'AIE, Fatih Birol. A més a més, tot sembla indicar que la recessió econòmica global, la pitjor en 80 anys, ha tingut un efecte mínim en les emissions.

L'any passat es van emetre a l'atmosfera 30,6 gigatones (Gt) de diòxid de carboni, especialment pels combustibles fòssils, un augment d'1,6 Gt respecte del 2009.

Migracions i conflictes

El prestigiós professor Lord Stern, de la London School of Economics, considera que si continua aquesta tendència hi ha el 50% de possibilitats que el 2100 hi hagi un augment de la temperatura mitjana del món de més de 4 graus.

"Un escalfament així pot interrompre la vida i els mitjans de vida de centenars de milions de persones al món i provocar una migració massiva i conflictes", va dir.