Moltes vegades m'he preguntat si la Història tal com la coneixem respon a la realitat. Se suposa que els historiadors utilitzen mètodes científics per investigar el passat i poder explicar-nos tal com va ser. Tots tenim una idea precisa de Juli Cèsar, o d'Isabel la Catòlica, o de Stalin, o de Churchil, o de tants altres personatges. De la mateixa manera que els historiadors han reconstruït per a nosaltres grans batalles, des de les Termòpiles a Gallipolis per no anar més lluny. I creiem que tot va succeir tal com ens ho han explicat.

Però si alguns historiadors del passat o del present són com l'encarregat d'explicar qui era Franco en el Diccionario Biográfico Español, aleshores hem de posar-nos de mal humor. Perquè l'historiador Luis Suárez encarregat del capítol de Franco, resulta que ha conclòs que el dictador no va ser un dictador sinó que va muntar un règim autoritari. I s'ha quedat tan ample. Reescriure la Història des de la Real Acadèmia de la Història és un fet inconcebible. Però sobretot és una burla a tots els qui van viure el franquisme. Un règim amb un partit únic que es va dedicar a exterminar tots els seus adversaris, en el que no hi havia ni llibertat de premsa, ni d'associació, ni sindical, etc., etc., etc. Però no, segons Luis Suárez, vinculat a la Fundació Francisco Franco, el dictador només va muntar un règim autoritari.

Jo el que no sé és per què el director de la Real Acadèmia, Gonzalo Eanes, va encarregar precisament la ressenya de Franco a un admirador tan incondicional com Luis Suárez, perquè el resultat és senzillament un text hagiogràfic. I tampoc sé com els il·lustres acadèmics no van revisar els textos que formarien part d'una obra tan important. Perquè el Diccionario Biográfico Español no és una obra qualsevol subjecta a opinions personals, sinó que ha de cenyir-se a la realitat. Per això els il·lustres acadèmics s'haurien de molestar a revisar totes les biografies del Diccionari. Crec que la Real Acadèmia d'Història hauria d'actuar immediatament per restablir la veritat, perquè hi ha assumptes que no són opinables, i hi ha milions de ciutadans espanyols que poden corroborar la realitat: el règim de Franco va ser una dictadura totalitària, digui el que digui Luis Suárez. Qualsevol editor els pot explicar als acadèmics que no és tan complicat substituir el plec d'una pàgina per un altre. Com més aviat ho facin, millor.