Mario Gas, Carles Santos i Àlex Rigola (aquest darrer com a resident), són alguns dels noms de l'escena teatral que estrenaran les seves respectives creacions a la propera temporada d' El Canal, el centre d'arts escèniques de Salt-Girona. Una temporada que s'afronta com l'última "provisional", sense una seu pròpia ni una personalitat jurídica definida, i que podria ser la darrera de Salvador Sunyer al capdavant del consorci format pels Ajuntaments de Salt i Girona, la Diputació i la Generalitat.

En aquests quatre anys de funcionament, s'han marcat unes bases que, segons Salvador Sunyer, són les que s'hauran de consolidar a partir d'ara. Les resumeix en "potenciar l'autoria catalana, jugar un paper decisiu en la internacionalització de les arts escèniques catalanes i fer un teatre per a un públic molt ampli", tot i apuntat que "com a teatre públic, també ens toca jugar el paper de potenciar projectes més arriscats" com poden ser els que hi duran a terme Carles Santos, Perejaume o Isaki Lacuesta. Per aquests motius, les institucions han qualificat El Canal, juntament a Temporada Alta, com a un projecte estratègic (tant com a plataforma de projecció i exportació, com per esdevenir un pol d'atracció de creació nacional i forana a Girona i Salt).

D'aquí, d'allà, d'arreu

En total, El Canal produirà o coproduirà 15 propostes, de les quals s'han avançat 13. D'aquestes, 8 tindran signatura catalana, i 7 es podran veure fora de Catalunya (tant a la resta d'Espanya com a diversos països europeus). Serà gràcies a una fórmula de petites aportacions a coproduccions que, en paraules de Sunyer, "és la que cal potenciar". I és que amb un pressupost de 1.615.000 euros (50.000 menys que en l'anterior temporada), aquesta serà la darrera programació que gaudirà dels fons INTERREG de la Unió Europea, motiu pel qual caldrà replantejar el finançament del futur consorci.

La programació arrencarà a finals de setembre amb una basa segura: Un fràgil equilibri, d'Edward Albee i dirigida per Mario Gas, que es podrà veure al Teatre Municipal de Girona. Aquesta i Urinaris públics europeus, la nova proposta de Carles Santos, són les dues obres que es coproduiran amb el Teatre Lliure.

I precisament, serà el sortint director del Lliure, Àlex Rigola, qui esdevindrà el nou resident del Canal. Sunyer va explicar que Rigola ja havia explicitat feia un temps "la intenció d'apartar-se de la gestió per centrar-se en la creació". A Girona ho farà a partir de dos projectes: el més clàssic és un Coriolà de Shakespeare que comptarà amb Joan Carreras i Mercè Arànega al repartiment. I el segon serà un laboratori pràctic de creació al voltant del món de l'havanera, al qual hi podran accedir entre 10 i 20 estudiants de darrer any de teatre, o acabats de llicenciar. Rigola serà aquí un any ("el temps que de moment puc garantir amb la meva continuïtat", explica Sunyer), i també donarà suport a la internacionalizació del projecte.

Hi ha també tres propostes europees: A louer de la companyia Peeping Tom, Hans was heiri de Zimmerman i De Perrot, i el Murmure des murs d'Aurélia Thierrée, estrenat a l'Archipel de Perpinyà. I després del sorprenent La Marea, l'argentí Mariano Pensotti aquest cop "envairà" l'estació de RENFE i el Mercat del Lleó.