Els professors associats de la UdG, un col·lectiu de més de 600 persones, precisament els més amenaçats per les retallades pressupostàries, han decidit organitzar-se i entre els resultats de les primeres reunions que han celebrat, hi ha la intenció de fer públiques dades que ells consideren comprometedores per als dirigents universitaris, com per exemple «la gran despesa econòmica que destina la universitat a la partida 'gratificacions' (700.000 euros), a través de la qual es paguen reunions a balnearis, entre altres coses».

Així consta, textualment, a l'«Acta Assemblea Professorat Associat de la Universitat de Girona», datada de l'1 de juny, que va tenir lloc al Campus de Montilivi, amb l'assistència de 24 persones de diferents facultats i centres universitaris. Diari de Girona ha tingut accés a aquest document, elaborat pels professors que van assistir a la reunió, on també es destaca l'«alt percentatge de docència que assumeix el professorat associat (50%) i la baixa despesa econòmica que suposa a la universitat». Un tercer aspecte que es posa en relleu és el nombre total de professorat, que és de 1.631, mentre que els professors associats són 666, segons l'acta esmentada.

Els professors associats de la UdG han iniciat una sèrie de trobades per acordar un conjunt d'actuacions tàctiques per defensar-se davant l'amenaça que pesa sobre ells. Entre aquestes actuacions hi ha la possibilitat de fer públiques dades com les aquí esmentades, i també convocar els mitjans de comunicació per explicar «la situació de precarietat» del treball del col·lectiu de professors associats, així com difondre el seu punt de vista a través d'articles d'opinió als diaris.

En l'assemblea celebrada dimecres a Montilivi també es va acordar mantenir la col·laboració amb el rectorat, en el sentit de seguir «la línia proposada per la rectora» de «suggerir que la retallada s'assumeixi de manera solidària entre la comunitat universitària. És a dir, que no recaigui sobre el professorat associat».

Els signants també volen explicar que «després de tres renovacions de contracte seguides, la universitat no segueix el procediment generalitzat en l'àmbit laboral i, per tant, no fa contractes indefinits. És a dir, una persona associada pot ser acomiadada i tornada a contractar cada any i arribar a acumular 10, 15, 22... renovacions de contracte».

El document conclou amb una sèrie de demandes, entre les quals més transparència en l'economia de la universitat i la millora de les condicions laborals del professorat associat. Aquest text està pensat per presentar-se a la resta de la comunitat universitària -professors funcionaris, estudiants i PAS- amb l'objectiu de buscar la seva complicitat.