L'historiador, crític d'art i professor de Gastronomia de l'Autònoma de Barcelona Jaume Fàbrega (Vilavenut, 1948) va rebre ahir el Premi Personal a la Normalització Lingüística i Cultural que anualment atorga l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) de Girona, per la seva llarga trajectòria de difusió de la gastronomia catalana amb una àmplia repercussió internacional. Fàbrega, que és col·laborador habitual del Diari de Girona, va adreçar durant l'acte d'entrega del premi unes paraules en record del malaguanyat Francesc Ferrer i Gironès, que va ser el primer premiat amb aquest guardó ara fa 25 anys. D'altra banda, Jaume Fàbrega va afirmar que "mentre siguem a Espanya, és l'Estat espanyol qui s'ha de fer càrrec de la llengua catalana".

L'ADAC ha premiat aquest any, en l'apartat d'entitats, la Plataforma per la Llengua. Un representant d'aquesta entitat va afirmar que el català es troba de nou en un moment important amb la promulgació de sentències judicials contràries a la immersió lingüística, entre altres aspectes.

L'ADAC va lliurar finalment dos reconeixements a Joan Pinyol i Colom, i a Joan Abril i Español, per una carta i un article sobre la llengua catalana publicats a El Punt.

L'acte va comptar amb la conferència de l'ensenyant i psicòleg Quim Gibert De què parlem quan parlem de llengua i emoció. Gibert va llençar alguns missatges d'optimisme, com ara que hi ha estats com Polònia que al segle XIX no existien i estaven "cent vegades pitjor que nosaltres". No obstant això, va exigir a l'audiència que es mantingui ferma en l'ús del català, perquè "el fracàs és d'aquells que abandonen, i l'èxit dels que persisteixen. L'acte es va fer a la sala Josep Irla de l'edifici de la Generalitat. L'ADAC ha comunicat un canvi de format d'aquests premis, que aquest any han arribat a la seva 25ena edició.