Una vuitantena de projectes han concorregut enguany als Premis d'Arquitectura de Girona, uns ?guar?dons que el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va concedir ahir a la seu gironina de l'entitat.

En la seva tretzena edició, tres propostes ben diferents han estat les que s'han fet amb aquests premis: la restauració del paratge Tudela - Culip Club Med del parc natural del Cap de Creus (realitzada per l'arquitecte del paisatge Martí Franch i J/T Ardèvol i Associats, com a mestres d'obres); el nou edifici de la Generalitat a l'illa de l'antic hospital Santa Caterina de Girona (de Josep Fuses i Joan M. Viader); i la pavimentació de la Pujada de Can Barris de Maçanet de Cabrenys.

El president del COAC a Girona, Frederic Cabré, va voler destacar que un any més s'han cobert "amb escreix" les expectatives abocades en els guardons, en tant que el nivell de les propostes presentades "mostra un manteniment de l'arquitectura de qualitat" a les nostres comarques. N'és una bona mostra l'exposició que es va inaugurar després del lliurament dels premis, i que presenta les 25 obres finalistes dels guardons.

Els criteris dels especialistes

Pel que fa a l'edifici de la Generalitat, el jurat presidit per l'arquitecta Carme Pinós, i Ramon M. Puig, Carlos Puente i Jaume Blancafort com a vocals, en va voler destacar que "aftonta amb èxit el veïnatge i l'articulació respecte de l'arquitectura preexistent de l'antic hospital". Aquesta ha estat l'objecte d'una "acurada restauració i, especialment, d'una rehabilitació que l'allibera d'afegits estranys". Del projecte de Viader i Fuses també s'ha volgut ressenyar que l'ampliació s'ha formalitzat "amb una arquitectura complexa, tant per la composició dels diferents volums i espais buits, com per la diferent resolució de cadascuna de les façanes".

De la restauració del paratge del cap de Creus afectat pel Club Med, s'ha destacat "la modèstia en un moment en què la incontinència arquitectònica és el més habitual", tot apuntant que pot esdevenir "paradigma d'una possible via d'actuació a la castigada costa del Mediterrani". Precisament, aquest projecte ha obtingut ex aequo, juntament amb la urbanització del nou barri figuerenc Les Hortes de Vilabertran, el premi Jurat de la Cultura.

El tercer projecte premiat ahir al COAC, la pavimentació feta a Maçanet de Cabrenys per Rodeja i Parada, s'ha valorat com a "delicada i enginyosa", en tant que ha revalorat l'antiga intervenció fusionant-s'hi completament.

A l'acte també es van atorgar mencions especials a la instal·lació Mosques de Temps de Flors 2010, la rehabilitació de l'accés i l'ascensor d'un habitatge plurifamiliar a Girona realitzat per Iban Roca, i una casa a Pontós de Quim Rosell i Natàlia Fernández que "s'integra amb encert en el medi".

Aprofitant la concessió dels premis, el COAC de Girona ha actualitzat el seu lloc web, recopilant els més de 500 projectes seleccionats als guardons des de 1997.

premis d'arquitectura S'han premiat tres obres de les 78 presentades.Edifici de la Generalitat a l'antic Santa Caterina de Girona (Josep Fuses i Joan M. Viader)Pavimentació de la pujada de Can Barris, a Maçanet de Cabrenys (Lluís Rodeja i Lídia Parada)Restauració del paratge del Club Med del Cap de Creus (Martí Franch).

mencions especials S'han valorat tres projectes més."Mosques", a Temps de Flors 2010 (Gutiérrez, Carnero, Núñez i Líébana)Habitatge a Pontós (Quim Rosell i Natàlia Fernández) Rehabilitació i accés a ascensor a Girona (Iban Roca).