Blanco nocturno, la darrera obra de l'escriptor argentí Ricardo Piglia, ha obtingut el XVII Premi Internacional de Novel·la Rómulo Gallegos, considerat el guardó literari més important d'Amèrica Llatina. L'obra guanyadora ha estat escollida entre 12 finalistes de reconeguts autors en llengua espanyola, segons ha informat l'editorial Anagrama.

Segons el jurat, Piglia s'ha alçat amb el guardó "pel valor estètic, el compromís literari, la universalitat i la forta personalitat de la seva novel·la", que d'altra banda, ja va rebre el Premi de la Crítica a Espanya.

Blanco nocturno narra la vida d'un poble i l'infern de les relacions familiars. Situada en l'interminable paisatge de la planúria argentina, aquesta novel·la poblada per personatges memorables té una trama tant directa com complexa: traïdors, un fals culpable i un de veritable, passions i trampes.

Aquest premi ha estat atorgat, entre d'altres, a Gabriel García Márquez (1972), Carlos Fuentes (1977), Arturo Uslar Pietri (1991), Roberto Bolaño (1999), Javier Marías (1995), Enrique Vila-Matas (2001) i Isaac Rosa (2005).

Piglia, professor de literatura llatinoamericana a Princeton, està unànimement considerat un clàssic de la literatura actual per llibres com Respiración artificial, La ciudad ausente Plata quemada. S'esdevé que la setmana vinent serà al nostre país per participar en dos esdeveniments; a Barcelona hi serà el 14 de juny, oferint la conferència Els darrers 100 anys de la novel·la a Amèrica Llatina, a Casa Amèrica Catalunya.