Un grup de professors associats de la Universitat de Girona ha decidit crear una assemblea per denunciar que són el col·lectiu més afectat per les retallades. Segons dades que han fet públiques, el rectorat vol reduir de sis a només un milió d'euros la partida per a la contractació d'aquests professors, que combinen les classes amb activitats professionals fora de la universitat.

El portaveu de l'assemblea, Òscar Prieto, va denunciar ahir que aquest col·lectiu suposa el 15% del pressupost destinat a pagar el personal docent i que, per contra, fan la meitat de les classes. «Qui impartirà classes que fem si no ens renoven?», es va preguntar Prieto, tot demanant poder presentar una proposta alternativa de retallades

El passat 11 de maig el Consell de Govern de la Universitat de Girona havia d'aprovar una proposta de retallades però la irrupció en la sessió de desenes d'alumnes i professors ho va impedir. Una de les mesures que aquest consell havia d'aprovar és, segons va denunciar Prieto, la reducció de sis a un milió d'euros per a la partida per pagar els professors associats. Aquesta és una de les mesures que l'equip de govern de la Universitat havia previst per arribar a estalviar els 9,5 milions d'euros que li imposa la Secretaria d'Universitats. Aquesta xifra suposa un 10% d'estalvi respecte al pressupost d'aquest any que la universitat ja havia aprovat i que ara haurà de renovar.

Els professors associats han decidit crear un nou òrgan per defensar els seus interessos i han constituït recentment una assemblea per discutir el seu posicionaments. Prieto va explicar que la Universitat de Girona té uns 700 professors associats a temps parcial, fet que suposa la contractació eventual de professionals que combinen les classes amb d'altres activitats fora de la universitat. L'assemblea ha denunciat que, malgrat que aquest col·lectiu s'endú el 15% del pressupost destinat a pagar el personal docent, ara serà el més afectat per les retallades.

Afectació a la docència

A més, l'assemblea també es va preguntar qui farà les classes si es redueix de 700 a pràcticament un centenar els professors associats a la Universitat de Girona perquè sostenen que, actualment, aquest tipus de professorat assumeix el 50% de les classes. Segons va denunciar Prieto, ja hi ha caps de departament que estan comunicant la no-renovació de contractes als seus professors associats malgrat que l'ordre de retallades encara no ha estat aprovada pel consell de govern de la UdG. Per això, van voler denunciar públicament que la retallada que l'equip de govern vol fer en el professorat associat afectarà «molt considerablement» la qualitat docent i van demanar a la rectora, Anna Maria Geli, que obri una via de diàleg amb l'assemblea. «Volem poder presentar una proposta alternativa de retallades perquè entenem que s'afectarà molt la qualitat de la docència», va dir Prieto, que denuncia que hi ha «manca de transparència» a l'hora de conèixer els números del pressupost.

L'assemblea també va demanar més informació sobre algunes partides del pressupost

com el salari de la gerència i també volen que se'ls justifiqui una partida de 700.000 euros que apareixeria al pressupost del 2010 en l'apartat de «gratificacions extraordinària de personal», tal com va avançar Diari de Girona fa uns dies.

Prieto va posar en relleu que, a banda dels professors associats, existeixen situacions d'altres professors que volen fer carrera acadèmica o bé recerca a la universitat i que tenen contractes precaris. «La universitat s'aprofita de la seva vàlua a un cost baixíssim», va dir el portaveu de l'assemblea, tot detallant que cobren uns 600 euros mensual. L'assemblea també va demanar que es normalitzi la situació d'aquests docents. Per tot plegat, l'assemblea va demanar a la rectora un «posicionament clar» perquè la retallada no afecti el personal, i va exposar que la situació a d'altres universitats catalanes dista del cas de Girona perquè no afecta tant els docents.

L'assemblea va manifestar que no tenen cap vinculació amb el comitè d'empresa i que simplement els han facilitat informació.