08 de juny de 2011
08.06.2011
40 Años
40 Años

Localitzen a Múrcia l'esquelet més complet d'una neandertal jove

L'exemplar del jaciment de Torre Pacheco, que podria haver estat enterrat, presenta la pelvis més ben conservada del món

08.06.2011 | 02:00
Una de les mandíbules trobades en excavacions anteriors al jaciment.

L'esquelet d'una jove neandertal que s'ha trobat en un jaciment del municipi murcià de Torre Pa-checo és el més complet i articulat (els ossos estan en la seva posició original) que s'ha trobat fins ara. Va morir fa entre 45.000 i 55.000 anys i té la pelvis completa, la qual cosa facilitarà l'estudi de la reproducció d'aquesta espècie. Segons el catedràtic d'Antropologia de la Universitat de Múrcia, Michael J. Walker, responsable d'aquest descobriment a l'avenc De las Palomas, es tracta de l'únic esquelet femení trobat en "tan bon estat" en el món.

Podria haver estat enterrada
L'esquelet correspon a una adolescent d'entre 16 i 20 anys, que feia 1,50 metres d'alçada (era més baixa que els seus coetanis del nord d'Europa). Tenia un esquelet robust. "Encara no se sap si havia donat a llum, però s'està estudiant la possibilitat que l'esquelet del nen que s'ha trobat al seu costat sigui el del seu fill, de manera que es podria parlar d'algun tipus d'enterrament", segons Walker. Els esquelets es van trobar sota una acumulació de grans pedres, i estirats de costat amb els braços flexionats i les mans a prop del rostre, una posició que es repeteix en altres esquelets neandertals.
Els científics pensen que s'intentava impedir el deteriorament dels cadàvers per hienes i lleopards. Alguns experts mantenen que els neandertals no practicaven aquest tipus de rituals mortuoris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema