09 de juny de 2011
09.06.2011

El Museu de l'Empordà compra un retrat de Monturiol fet també per Alsina

09.06.2011 | 09:20

El quadre, de gran detall i perfecció tècnica, mostra la capacitat de l´artista en la captació psicològica

El Museu de l´Empordà ha adquirit un retrat de Narcís Monturiol (Figueres, 1819 – Barcelona, 1885) realitzat pel pintor Ramon Martí Alsina. Es tracta d´un dibuix a llapis sobre paper, signat i datat per Alsina el 25 de desembre de 1852, d´una gran perfecció tècnica i detallisme que permet descobrir la capacitat de l´artista en la captació psicològica dins el gènere del retrat.
Aquest dibuix ha estat adquirit per 1.200 euros a Palau Antiguitats i formava part de l´exposició Ramon Martí Alsina (1826 – 94). Dibuixos, que fins el 24 de juny es pot veure a la seu d´aquesta galeria barcelonina. Aquesta mostra ha estat la primera monogràfica dedicada als dibuixos de d´Alsina, i reuneix més d´un centenar d´obres de l´artista: estudis per a composicions, models, paisatges, escenografies, escenes eròtiques, retrats de personatges il·lustres, familiars i amics del cercle familiar més proper.
És precisament en aquest context on s´emmarca el retrat de Narcís Monturiol, en tant que ambdós es van conèixer a Barcelona a mitjan anys quaranta, iniciant una amistat que es mantindrà al llarg dels anys, compartint ideari i col·laborant junts en diverses ocasions. Martí Alsina retrata a un jove Monturiol amb un posat distingit al costat d´un cavallet amb una tela que, si bé pot fer al·lusió a la seva faceta de pintor, també pot respondre al fet que el retrat fos realitzat al taller de Martí Alsina, lloc habitual de reunió i conversa entre ambdós personatges i d´altres del món intel·lectual de la Barcelona d´aquell moment.
Amb motiu de la incorporació d´aquest retrat a llapis de Martí Alsina, fins a finals d´estiu podran veure´s a les sales del museu els retrats a l´oli del pintor que formen part de la col·lecció: Retrat de Narcís Monturiol, 1855; Retrat d´Emília Mata, 1855 (ambdós procedents de la donació realitzada l´any 1973 per Carles Badia i Carme Benavent) i Figura femenina, no datat, procedent del llegat de 1947 de Concepció Santaló, mare del crític, poeta i narrador Alexandre Plana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema