Estar complint condemna en una presó no només implica un aïllament físic; també suposa perdre el pols de la realitat, de com la vida a l'exterior segueix el seu curs aliena al microcosmos que es crea entre les parets dels reclusos. Això ho saben bé Elvira Sánchez i Núria Mora, directores docents del centre penitenciari de joves de La Roca del Vallès i de Wad Ras, respectivament; i ho sap l'organització del festival El Patio, que any rere any intenta portar el llenguatge de l'art i la vida a les Babels modernes que es construeixen a les presons.

Així és com la nova edició de la trobada, i ja en van sis, recalarà aquest mes de juny als dos centres penitenciaris esmentats, amb un programa multidisciplinar i un equip que com explica Consol Ribas, directora del festival, "no ha tingut desercions des que es va crear, però sí moltes noves incorporacions".

Dos cartells multidisciplinars

El Patio, la iniciativa impulsada des de La Penyora Cultura, es va plantejar com un festival itinerant; enguany, però, es presenta com una cita doble i repeteix a la presó de dones de Wad-Ras, on ja es va dur a terme l'any passat. I és que segons Lluís Llamas, codirector de la trobada, l'experiència va ser tan positiva i "la participació de les dones, tan engrescadora" que han volgut tornar-hi.

Els programes que es presenten són molt variats, i van des d'estils de música molt diversos a teatre i màgia. D'aquesta manera, es pretén ampliar els horitzons i els interessos culturals dels reclusos, oferint possibilitats que, probablement, no havien tingut fins ara.

La primera de les jornades es farà al centre juvenil de La Roca del Vallès, amb el hip-hop d'Arianna Puello com a gran reclam, i la presència de l'actriu Belén Fabra (ja tot un clàssic del festival). La resta de la programació musical la completen els Psychoine de Jose Domingo (que repeteixen per tercer cop a la llista de col·laboradors), Prince Osito i la rumba flamenca d'Hermano Loco; la màgia correrà a càrrec de Fèlix Brunet.

Com va dir la seva directora docent, en el cas dels centres de joves aquesta mena d'experiències és especialment necessàries perquè es tracta de nois "que tenen l'oportunitat de redreçar les seves vides, de tornar al carrer com a ciutadans lliures i de ple dret". I per tal de fer-ho, cal suplir "moltes mancances culturals i formatives", i fomentar "que vinguin persones de l'exterior que reforcin els seus vincles amb el món real".

Al marge de l'atractiu programa, presentat com és habitual en format de varietats, Elvira Sánchez també va valorar molt positivament la iniciativa perquè permet que els joves reclusos "vegin que hi ha persones altruistes, que cedeixen temps de la seva vida a iniciatives com aquestes, sense esperar res a canvi".

A Wad-Ras, una presó petita amb 180 recluses i amb la peculiaritat que totes hi estan pendents de judici, serà el pop rockde la popular Amparo Sánchez, Amparanoia, qui encapçali aquesta jornada festiva. També hi passaran els intèrprets Pep Cruz i Cristina Cervià, col·laboradors habituals, i la companyia Cascai Teatre. Acorde a Ti (una formació reduïda dels Hermano Loco) i el hard rock de Glaç completen la proposta.