A tarda del diumenge, enmig de les sardanes es balla,a la localitat de Riudaura, el Ball del Gambeto, una de les romanalles folklòriques més antigues de Catalunya. Es tracta d'un ball en honor de la Mare de Déu del Roser. El nom del gambeto prové dels tipus d'indumentària que porten els homes, un capot negre que arriba fins a mitja cama sense valones, llueixin barret de copa alta i un gran cigar (una fària), les noies faldilla negre, mocador de coll i caputxa blanca. La melodia és molt popular i es troba en altres balls similars, és d'un ritme ternari en temps modern.

Segons afirma Josep Garcia: "aquest ball ha format part del poble durant desenes d'anys, ha exercit una funció dins el col·lectiu i s'ha adaptat a les particularitats històriques de cada moment".

La gent del poble, abillats de la manera que hem comentat, inicien el ball , per parelles, voltant la plaça al ritme de la cobla, després de diverses voltes es fa la barreja en la qual els balladors conviden el públic a ballar fins a omplir tota la plaça, amb l'únic requisit del risto, és a dir fer donar la volta a la balladora. No cal dir que la plaça queda curulla de parelles que hi fan tombs, fins que fineix la música. El Ball del Gambeto és una de les tradicions més atàviques de Catalunya.