10 de juny de 2011
10.06.2011
Retallades a la UdG

La UdG pagarà un terç de la tisorada amb els seus estalvis

El rectorat ha de reduir en 9,5 milions i preveu estalviar més d'un milió en contractació de professors

10.06.2011 | 13:12
La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, al seu despatx del rectorat, situat a l´edifici de les Àligues

La Universitat de Girona (UdG) fa setmanes que estudia la manera d'estalviar els 9,5 milions d'euros que li exigeix el Govern. La rectora, Anna Maria Geli, ha avançat que pagaran un terç de la retallada amb els estalvis que han aconseguit reunir durant anys. Per tant, el rectorat vol retallar 6,5 milons d'euros en despesa ordinària i aportar els 3 milions d'euros restants amb recursos propis. La rectora assegura que si no recorren als estalvis -se'ls gastaran pràcticament tots- la qualitat docent se'n ressentirà, però ja alerta que el 2012 no tindran diners per a despeses sobrevingudes. La partida per contractar professors associats es reduirà en més d'1 milió d'euros, i no en 5 milions d'euros com algunes fonts havien apuntat inicialment.

La Universitat de Girona (UdG) ha de reduir en 9,5 milions d'euros el pressupost que ja havia aprovat per al 2011, que era de 95,5 milions d'euros. Per aconseguir quadrar les xifres, el rectorat fa setmanes que treballa per trobar la manera d'ajustar-se a les exigències de la Generalitat. Una primera proposta s'havia d'aprovar en el Consell de Govern de la universitat el passat 11 de maig, però la sessió es va suspendre per la irrupció de desenes d'alumnes i professors descontents amb les retallades.

Ara el rectorat vol presentar el document en un claustre informatiu que està previst que se celebri el 23 de juny i on hi estan convocats els 235 claustrals. Segons ha avançat la rectora en una entrevista a l'ACN, la retallada es farà a través de dues vies diferents. Per una banda, s'ha previst una contenció en la despesa ordinària que permet estalviar 6,5 milions d'euros i, per altra, també s'aportaran els estalvis que fins ara ha reunit la UdG i que són d'uns 3 milions d'euros.

Geli considera que més enllà dels 6,5 milions d'euros es compromet la qualitat docent i, per tant, ha dit que "no es pot retallar d'enlloc més". Per això, reconeix que l'única solució és posar-hi tots els estalvis.

"Pensem que la retallada en l'àmbit docent ha de servir per rellançar el futur de la universitat i no per comprometre-la i no podem anar més enllà dels 6,5 milions", ha reflexionat Anna Maria Geli. La rectora ha destacat que la UdG té uns pressupostos "molt sanejats" i que ha gastat "amb seny" i, per tant, ha pogut estalviar aquests diners amb els anys.

Geli ha explicat que la Generalitat és coneixedora de la situació i que "entén" que la universitat no podrà fer un estalvi d'aquestes dimensions en el pressupost del 2012. En aquest sentit, Geli ha explicat que han acordat començar a negociar el pressupost de l'any vinent després de l'estiu per poder tenir prou temps i fer els equilibris necessaris. Geli s'ha mostrat confiada que la Generalitat podrà aportar el 2012 més diners que aquest any.

Un milió menys per contractar professors

La rectora també ha explicat com preveuen estalviar fins a 6,5 milions d'euros en despeses ordinàries. Pel que fa al professorat, Geli ha avançat que reduiran en un milió i escaig -no ha concretat més la xifra perquè encara hi estan treballant- la partida destinada a contractar professorat associat a temps parcial. Es tracta de professionals que desenvolupen una feina fora de la universitat i que, de manera complementària, també donen classes.

Algunes fonts havien apuntat inicialment que la partida destinada a aquest professorat es reduïa de manera dràstica passant dels 6 milions d'euros a només 1 milió d'euros. Geli ha desmentit aquestes xifres i ha dit que han fixat el límit a l'entorn del milió d'euros perquè així ho han decidit d'acord a les planificacions que han fet amb els departaments.

"No serà una retallada lineal sinó que ho hem valorat amb cada facultat", ha declarat Geli, que considera que la decisió "no afecta el nervi de la universitat". Pel que fa al personal d'administració i serveis (PAS), la rectora ha dit que la partida es redueix en 600.000 euros i que es deixaran de renovar contractes de "personal de reforç".

Anna Maria Geli ha explicat que les classes que deixin de fer aquests professors associats les podrien assumir alguns becaris que estan fent recerca. Ara bé, la rectora ha detallat que sempre es respectaran les característiques de cada contracte -no tots els becaris poden donar classes- i que, com a màxim, la llei determina que aquests professors imparteixin un màxim de sis crèdits.

Una altra via de contenció provindrà d'un pla d'estalvi energètic que s'aplicarà a tots els edificis de la UdG. En aquest sentit, s'ha decidit tancar la majoria de facultats durant el mes d'agost i deixar oberts només alguns laboratoris i les biblioteques. La rectora ha manifestat que aquesta decisió els permetrà estalviar 90.000 euros.

El pla de sostenibilitat també preveu un estalvi del 10% en despesa corrent, un 20% en les despeses dels serveis centrals i el rectorat i també d'un altre 20% per al Consell Social.

La rectora ha dit que se senten "molt forts" per afrontar la retallada perquè la universitat "ha fet els deures durant anys" i ha manifestat que són conscients de la situació econòmica i, per tant, "solidaris" amb la resta de la societat.

Previsió d'augmentar els ingressos

El rectorat també confia que l'estalvi es veurà compensat amb un augment dels ingressos. Segons ha dit Geli, l'Estat ha decidit apujar el preu de les taxes -fins a un 25% en alumnes que es matriculen per tercer o quart cop en un mateix crèdit- i això es reflectirà en els ingressos de la Universitat. A banda d'això, Geli ha explicat que estan intentant negociar nous convenis i renovar els vigents per aconseguir fins a mig milió d'euros més per la via del mecenatge.

Els càlculs que ha fet el rectorat preveuen un augment dels ingressos d'1,8 milions d'euros, una quantitat que també es té en compte a l'hora de confeccionar el pla de sostenibilitat. Geli ha dit que això permetrà amortir l'efecte de la retallada i ha avançat que la universitat destinarà tots els recursos que pugui per evitar que cap alumne matriculat es quedi sense estudiar a causa de l'apujada de les taxes universitàries.

L'oferta acadèmica de la Universitat de Girona abraça 39 graus i 41 màsters oficials. Aquest curs, 14.117 alumnes es van matricular en alguna de les diferents titulacions.

Les noves construccions hauran d'esperar

A banda dels 9,5 milions d'euros en despesa ordinària, la Generalitat també ha frenat el pla d'inversions que s'havia acordat per al període 2008-2013. Geli ha explicat que, segons aquest pla, es preveia que la Universitat de Girona disposés d'11 milions d'euros destinats a equipaments aquest 2011. Amb aquests diners, per exemple, es volien començar les obres de la nova facultat de Turisme -hi ha un solar reservat al campus de Montilivi- i també l'edifici de Serveis del Barri Vell. En el cas de la nova facultat de Turisme, ja es disposava fins i tot de projecte constructiu que des de fa més de mig any està en mans del Govern.

Ara bé, Geli ha dit que la partida s'ha retallat en més de 8 milions d'euros i que, finalment, només disposen de 2,5 milions d'euros per afrontar el manteniment dels equipaments actuals i que, per tant, les noves construccions hauran d'esperar, com a mínim, fins a finals del 2012.

Mentrestant, Geli ha dit que tenen el compromís de la Generalitat de cercar una sortida per als estudiants de Turisme que des de fa anys esperen un edifici nou i que ara fan classes a cavall de la Facultat de Lletres i unes aules cedides per la UOC. Geli ha explicat que es posarà a disposició de la UdG un edifici titularitat de la Generalitat que estigui buit. La rectora ha apuntat que els semblaria bé traslladar-se a l'antiga seu dels servei territorial de Salut -situada a les Pedreres- per la proximitat amb el campus del Barri Vell. El trasllat de Turisme encara no està tancat, però Geli espera que el proper curs ja es pugui iniciar en aquest edifici provisional.

Pel que fa al nou campus de la Salut, la rectora ha dit que el projecte no estava inclòs en el pla d'inversions del 2008-2013 perquè els estudis es van aprovar més tard que el pla. Per tant, caldrà buscar finançament dins el pròxim pla. Geli ha dit també que fins que no es resolgui el futur del nou Hospital Josep Trueta no poden prendre cap decisió perquè volen que el campus estigui situat al costat del nou centre. La Universitat de Girona té cedit per part de l'Ajuntament de Sarrià un solar de més de 20.000 metres quadrats a l'altra banda de la rotonda Vila de Perpinyà, al costat de l'actual hospital.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema