El sexe, els somnis, l'amor i un món interior immens i inabastable; aquests són els temes que va plasmar incomptables vegades Salvador Dalí en els seus quadres, però el que no tothom sap és que també van ser protagonistes de la seva extensa producció literària.

I són precisament aquests versos impregnats de surrealisme els que centraran una producció extraordinària del festival Acústica de Figueres, que celebrarà el seu desè aniversari imbuint-se de l'esperit del ciutadà més il·lustre de la ciutat a Salvador Dalí canta.

Un total de 12 cantants nacionals i internacionals, una ballarina, un poeta i una orquestra comandada per Pascal Comelade seran els encarregats de posar veu al llegat de Dalí en un espectacle únic que es podrà veure els dies 2 i 3 de setembre a la plaça Gala Dalí. Entre aquests noms propis n'hi ha de vinculats al món del flamenc i la rumba (Estrella Morente, Martirio o el també figuerenc Kiko Veneno), del pop nacional (Ana Torroja, Amaral) i de l'escena catalana de diverses èpoques i estils (Love of Lesbian, Albert Pla, Gerard Quintana, Dolo Bertrán de Pastora o Pau Riba).

La proposta es va donar a conèixer ahir al mateix Museu Dalí, en el marc d'un acte de celebració d'aquests 10 anys de festival presentat per Manel Fuentes i que va comptar amb la presència del mateix Quintana.

Dalí, "La Marca" de Figueres

El director del certamen, Xavi Pascual, explica que en plantejar-se crear una producció pròpia ambiciosa per aquesta efemèride, van creure oportú basar-se "en la marca més universal de la ciutat, que és Salvador Dalí". L'organització va contactar amb la Fundació que gestiona el llegat de l'artista i que va assessorar Pep Blay, el director artístic, en la tria dels textos.

La direcció musical i composició es va atorgar a Pascal Comelade, qui és segons Pascual "l'artista que millor representa avui dia l'essència del surrealisme tal i com el va deixar Dalí". Els intèrprets es van escollir, "més que pensant en un estil concret", pensant en noms propis que presentessin una connexió personal o artística amb el pintor.

Aquesta vinculació queda ben clara amb la participació en un vídeo dels padrins de Salvador Dalí canta: es tracta del rocker Alice Cooper (amic personal de l'artista, i de qui hi ha un holograma al museu figuerenc) i de la seva musa a Nova York, Amanda Lear.

El cartell artístic el completa l'orquestra dirigida pel mateix Comelade, que actuarà en directe les dues nits; el poeta Enric Casasses, traductor del francès al català dels textos dalinians i que el reconeix com una gran influència, i la ballarina Sol Picó.

L'escenari de la plaça Gala - Dalí serà un element més que jugarà a favor d'aquest espectacle únic, ja que s'aprofitaran tots els detalls que el pintor hi va deixar: "L'ambient que s'hi respirarà serà únic", afirma un Pascual sense cap por a equivocar-se.