La sonda Rosetta de l'Agència Espacial Europea ha entrat en el mode d'hibernació, de manera que a partir d'ara i durant els propers 31 mesos continuarà el seu viatge cap al cometa 67-P amb gairebé tots els sistemes apagats.

L'ESA ha explicat que Rosetta inicia "el tram més solitari" del seu trajecte cap a aquest cometa, que està situat a 1.000 milions de quilòmetres de la Terra i al qual està previst que arribi l'any 2014. Els únics dispositius que romandran encesos seran l'ordinador central de la nau i els sistemes escalfament, que es connectaran automàticament de forma periòdica per evitar que el satèl·lit es congeli mentre s'allunya del Sol 790 milions de quilòmetres.

"Ja vam arribar a un rècord el juliol del 2010 la sonda es va situar a 400 mili0ns de quilòmetres del Sol, i es va convertir en la nau espacial més llunyana del Sol que ha operat amb energia solar", ha dit Paolo Ferri, director de les missions solars de l'ESA. La decisió de fer hibernar la sonda s'ha pres perquè d'aquí a poc temps ja no rebrà prou energia del Sol per mantenir tots els sistemes engegats. En aquest període, serà l'ordinador de bord quir durà el compte de les 136 setmanes d'aquesta fase.

El 20 gener 2014 l'ordinador "despertarà" al satèl.lit a les 10.00 GMT, i 7 hores després, si tot surt segons el previst, Rosetta enviarà un senyal de confirmació a l'equip del control del vol.