El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, va reiterar ahir al director de la Real Academia de la Histria, Gonzalo Anes, amb el qual va mantenir una reunió, la necessitat que es revisin i, en el seu cas, es corregeixin immediatament les entrades del Diccionario Biográfico Español que no tenen rigor històric.

Així ho van indicar fonts del Ministeri d'Educació després de la trobada mantinguda ahir al migdia entre Gabilondo i Anes després de la polèmica suscitada per algunes de les biografies incloses en el diccionari elaborat per la Real Academia, com la de Francisco Franco, escrita per Luis Suárez, que afirma que el general «va muntar un règim autoritari però no totalitari».

Durant la reunió, Gonzalo Anes va explicar al ministre el procediment d'elaboració d'aquesta obra i les seves raons per justificar el pluralisme que, segons l'Academia de la Historia, caracteritza el diccionari. La Junta de Govern de l'acadèmia va assegurar el passat dia 2 de juny que cada autor és responsable dels seus textos i que s'havia optat pels principis de llibertat intel·lectual i de responsabilitat dels autors, així com per un pluralisme que recollís diferents sensibilitats historiogràfiques.

Gabilondo, segons les mateixes fonts, va tornar a demanar ahir a Anes el que ja li havia transmès per escrit i per telèfon anteriorment i que va exigir al Congrés dels Diputats dimecres passat: que s'adoptin les mesures oportunes per revisar i, en el seu cas, corregir immediatament, pels mitjans que sigui necessaris, aquelles entrades que no responguin al rigor històric dels treballs acadèmics.

El ministre d'Educació va transmetre a Anes que no correspon al Govern dir com ha de realitzar-se aquesta revisió. La Real Academia de la Historia no va voler ahir valorar la reunió. El ple de la institució, que es va reunir el passat 3 de juny, va reconèixer que algunes de les entrades admeten un «plantejament historiogràfic» diferent que havia de ser incorporat «amb la major celeritat possible». No obstant això, el seu director va qualificar l'obra de «monument a la llibertat d'expressió».

La setmana passada, durant la sessió de control al Govern al Congrés, el titular d'Educació va instar la Real Academia a rectificar de seguida aquestes entrades, en resposta a dues preguntes dels ­diputats d'IU Gaspar Llamazares i del PNB Aitor Esteban Bravo, que van criticar durament aquesta institució. També al Congrés, el grup parlamentari socialista va presentar ­dimarts passat una proposició no de llei en la qual exigeix al Govern que interrompi la difusió a Espanya i a l'estranger d'aquest diccionari.