14 de juny de 2011
14.06.2011

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

Viquipedistes i museus, units en un pla pioner sobre "El gran dia de Girona"

La Generalitat ha coordinat els implicats per crear un "Article de qualitat" sobre el quadre

14.06.2011 | 02:00
L´enorme quadre, el dia de la inauguració al seu nou emplaçament.

El gran dia de Girona, obra de Ramon Martí i Alsina, és la pintura de cavallet més gran mai pintada a Catalunya. Emmagatzemada durant anys a les reserves del MNAC, la seva restauració i trasllat a l'actual ubicació a la nova seu de la Generalitat de Girona va ser un projecte complex en el qual van col·laborar diversos museus. Per tots aquests motius, aquesta peça s'ha escollit com a objecte d'una prova pilot de col·laboració entre la Viquipèdia i diverses institucions museístiques catalanes.
El Museu d'Art de Girona va facilitar als viquipedistes la bibliografia necessària (catàlegs, revistes i documents històrics), i els va convidar a visitar l'exposició temporal Anatomia d'un quadre. Recentment clausurada, la mostra repassava sobre l'obra de Martí Alsina a tres espais de Girona, i l'Auditori de l'Antic Hospital Santa Caterina.
De la seva part, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ubicat a Valldoreix, va facilitar algunes imatges del procés de restauració i patrimoni. I finalment, la Generalitat va fer de nexe d'unió entre totes aquestes institucions, afavorint els contactes necessaris.
Durant diverses setmanes un grup de viquipedistes ha anat elaborant l'article sobre l'obra, que recentment ha passat un procés d'avaluació i ha estat declarat "Article de Qualitat", guardó que només reben els articles més elaborats de la Viquipèdia.
Per tancar el cercle, ara els viquipedistes han demanat als conservadors del museu i a la Maria Lluïsa Faxedas, comissària de l'exposició temporal i experta en l'obra, que donin el vistiplau a l'article i que hi facin les esmenes corresponents.
Aquest i d'altres projectes similars, emmarcats dins del moviment GLAM-wiki (GLAM com a acrònim de "Galleries, Libraries, Archives and Museums", "Galeries, Biblioteques, Arxius i Museus"), mostren noves vies de difusió col·laborativa del patrimoni, de les quals Catalunya és pionera en l'àmbit europeu. Val a dir que tota la informació relativa a aquest procés es pot consultar a través de viquimedia.cat, un lloc web que aplega diverses plataformes com la mateixa Viquipèdia, Viquitexts (una biblioteca de documents), Viquidites (sobre citacions), un Viccionari i Viquillibres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona