Les empreses, ciutats o organitzacions podran registrar a partir d'ara els seus propis dominis genèrics a la xarxa, segons que va anunciar ahir la Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Números (ICANN), en una decisió que va qualificar com a fita a la història de la xarxa.

Aquesta iniciativa, que suposa el més revolucionari dels canvis registrats a l'univers cibernètic durant les últimes quatre dècades, va ser anunciada al final de la reunió celebrada a Singapur pel consell de directors de l'ICANN, l'organització encarregada de supervisar el sistema de direccions a la xarxa de xarxes.

"L'ICANN ha obert el sistema de direccions d'Internet a les il·limitades possibilitats de la imaginació humana. Ningú no pot predir on ens portarà aquesta històrica decisió", va dir Rod Beckstrom, president executiu d'aquesta organització fundada l'any 1998.

Dominis en tots els idiomes

La introducció d'aquest canvi permetrà que les entitats públiques o privades tinguin un lloc web amb el seu nom al final del domini. D'aquesta manera, per exemple, Girona, Barcelona o Lima, en lloc d'acabar amb les terminacions .com, .cat, .net o .org (les usades actualment), podran tenir-hi el seu propi nom.

El canvi significa per a les marques un recurs que servirà per millorar la seva presència a Internet i dirigir els cibernautes d'una forma gairebé directa als seus respectius llocs web, sense haver de recórrer tan sovint a cercadors com Google.

La iniciativa respecta els drets a crear dominis en qualsevol llengua i escriptura, segons que va indicar l'ICANN en un comunicat. Així doncs, els nous noms de dominis no es limitaran a caràcters llatins escrits pels usuaris de les llengües d'Europa occidental com l'anglès o el castellà, sinó també en altres idiomes. D'aquesta manera, es vol afavorir usuaris d'altres llengües com el xinès o el rus.

L'organisme regulador que supervisa els noms de dominis d'Internet va votar a favor de posar fi a la restricció dels dominis .com o .org, per exemple, i rebrà les sol·licituds dels nous noms a partir del 12 de gener de l'any vinent. Les primeres aprovacions, possiblement, es donarien a finals de 2012.

Adoptar un nou domini costarà 185.000 dòlars, i les persones o organitzacions hauran de demostrar un dret legítim del nom que estiguin comprant.

Funcionaris de l'ICANN van dir que hi hauria sensibilitats religioses i socials a tenir en compte en la concessió de noms de dominis; per exemple, el lloc web d'una botiga de records de la Segona Guerra Mundial que volgués usar el sufix ".nazi" podria ser prohibit en alguns països.