El preu dels crèdits augmentarà fins a un 7,6% el pròxim curs a les universitats públiques catalanes, segons ha comunicat la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat en la reunió del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) sobre el decret de preus que el Govern, aprovarà en unes tres setmanes. Fonts del Govern han confirmat aquest increment, la pujada màxima de les taxes permesa a les universitats -els qui fixen en última instància els preus- serà del 7,6% com a resultat de sumar l'IPC més quatre punts, el que se situa en la franja més alta permesa pel Govern. Aquestes fonts han defensat que es tracta d'una pujada "moderada" que es traduirà en augments d'entre 64 i 100 euros, i que deixa un dividend de vuit euros al mes. Així mateix, una part d'aquesta pujada -el 25%- es destinarà a la creació del primer fons de beques català per redistribuir-lo entre els estudiants en funció de la seva renda i per complementar les beques del Ministeri d'Educació.

Segons que va explicar el president del Consell d'Estudiants de Catalunya (Ceucat), Jordi Codony -una de les entitats que participen en el CIC-, inicialment el Govern ha proposat mantenir el preu de les assignatures repetides, és a dir cursades per segona vegada -que actualment es multiplica per 1,5- i multiplicar per 3 el preu de les que es cursen per tercera vegada -en lloc de l'1,8 actual-. No obstant això, davant la negativa dels estudiants, el Govern "s'ha compromès a estudiar" la proposta dels alumnes i estudiar l'ajornament d'aquesta pujada de les taxes als alumnes que repeteixin assignatures.

A part del preu dels crèdits, la Secretaria va anunciar que permetrà la pujada de fins a un 3,6% les taxes de matrícula i de l'expedient acadèmic, corresponent a l'actualització de l'IPC, fet que, segons el parer dels alumnes, suposa un increment de les taxes del 13%. Recentment, el Ceucat va elaborar un estudi sobre l'augment de les taxes en el qual defensava que els graus de màxima experimentalitat -habitualment els més cars- podrien passar de costar uns 1.400 euros a 1.562 euros l'any que ve, de manera que els increments variarien depenent de cada universitat, des del 9,47% de la Universitat de Girona (UdG) al 12,67% de la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, amb una mitjana de pujada del 13%. Segons el Ceucat, una altra de les novetats és que es podrà pagar la matrícula universitària per mensualitats, al contrari del que succeïa fins ara, que només podia fraccionar-se en dos pagaments, segons les condicions de cada universitat. Així, serà l'agència de la Generalitat Agaur la que pagarà a les universitats el curs i amb la qual els estudiants assumiran el pagament de les mensualitats, va avançar. Codony va lamentar que per segon any consecutiu la Generalitat apugi "per la màxima" el preu de les taxes, encara que va aplaudir que part d'aquest augment reverteixi en beques per als alumnes.