Milions d'anys després que s'extingissin els grans dinosaures herbívors del Juràssic, l'estudi de la composició de les seves dents ha revelat la seva temperatura corporal, que era similar a la dels mamífers i ocells actuals i més gran que la dels cocodrils de sang freda. Així ho afirmen científics de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech) i de la Universitat de Bonn (Alemanya) en un estudi que es va publicat ahir a la revista Science Express.

El cos del gegantí braquiosaure tenia una temperatura de 38,2 graus celsius i el del camarasaure de 35,7 graus, segons s'ha pogut saber gràcies a l'innovador mètode desenvolupat pels investigadors. Aquest, d'una gran complexitat tècnica, va consistir a analitzar l'esmalt de les dents fossilitzades de diverses espècies de sauròpodes de Tanzània i EUA.

Els experts, segons els quals el marge d'error de l'anàlisi és molt petit i es mou entre un i dos graus, van encarregar-se de mesurar l'abundància d'enllaços entre isòtops de carboni i oxigen a l'apatita, el principal mineral de l'esmalt de les dents, que varia segons la temperatura a la qual es forma l'esmentat esmalt que ha servit ara com a base de l'estudi.

La definició deixa clara l'espectacularitat del projecte: "És com poder posar-li un termòmetre a un animal que ha estat extingit durant 150 milions d'anys", va assenyalar Robert Eagle, geoquímic estudiant de postdoctorat a Caltech i principal autor de l'estudi.

Investigació encara en curs

No obstant això, les conclusions dels científics encara no tanquen el debat sobre si els dinosaures eren animals de sang calenta -que mantenen una temperatura estable- o freda -que depenen de la temperatura ambient.

El que sí que es confirma és que "les nostres dades aporten proves evidents que la seva temperatura corporal era clarament més elevada i més estable que la temperatura ambient", segons que va afirmar en una nota el bioquímic alemany Thomas Tütken, de la Universitat de Bonn, que també va participar en aquest estudi.

Però segons el científic això podria tenir la causa en la gran mida d'aquests dinosaures, ja que el fet de tenir una massa corporal superior a la superfície del cos (en tant que el braquiosaure media més de 23 metres i pesava 40 tones) també és eficaç per mantenir la temperatura constant.

Ara els investigadors es proposen estudiar dinosaures més petits, incapaços d'emmagatzemar la calor en tenir una superfície corporal més gran que el volum, per determinar si eren de sang calenta o freda.

La investigació permetrà conèixer millor el comportament d'aquests animals prehistòrics, més pausat i lent en éssers de sang freda i més àgil i ràpid en els de sang calenta.