Dani Arbós, un músic d'Olot que fa més de cinc anys que va marxar a l'Argentina per aprendre a tocar el bandoneó, i que s'ha acabat instal·lant al país sud-americà, torna aquesta setmana a la seva comarca natal per actuar amb el grup de tango del qual forma part, el Quinteto Negro La Boca. L'actuació, que serà divendres a la Vall d'en Bas, forma part de la gira que la formació argentina està fent des de finals del mes de maig per diferents localitats europees, i que ha els ha portat a actuar amb un èxit important, entre d'altres indrets, a Londres, París, Munich, Frankfurt i als festivals internacinals de tango d'Edimburg i Berlín, aquest darrer considerat el més important de tot Europa.

"Estem rebent molt bones crítiques i el nostre disc, Tango contaminado, s'està venent força bé", explicava Arbós fa uns dies, en ple periple per Europa que s'acabarà a Catalunya: l'endemà de fer-ho a la Vall d'en Bas actuaran a al bar Ácoma (carrer de la Boqueria) de Barcelona i el diumenge, dia 3 de juliol, enregistraran un vídeo també a Barcelona.

L'actuació de divendres estava inicialment prevista a la plaça Major de Sant Privat de Bas, encara que segons Dani Arbós és probable que finalment sigui als Hostaets. En qualsevol cas, el Quinteto Negro La Boca oferirà en el recital "temes tradicionals del tango, més alguns de composició pròpia com Tango para Guevara, Severino, Maradoneando i El detalle".

Nascut a Olot fa 36 anys, Dani Arbós va estudiar la carrera de piano (es va diplomar amb 22 ays al Conservatori de Girona), a més de composició i harmonia. Dani Arbós (que a Girona havia tocat entre d'altres amb el grup de folk Cluricaun, amb el qual va enregistrar un parell de discos) també va aprendre a tocar l'acordió, i això li va despertar l'interès pel bandoneó, una mena d'acordió que és l'ànima de la música de tango. Disposat a aconseguir un bandoneó (un instrument cada cop més difícil de trobar) i algú que li n'ensenyés alguna cosa més, i també amb ganes de conèixer l'Argentina, ja fa més de cinc anys que va viatjar per primer cop a aquell país, sense tenir clar quant temps s'hi estaria. I malgrat aquesta gira que ara el retorna a la Garrotxa, continua allà: viu a Buenos Aires casat amb Natalia Almada, ballarina professional de tango, toca amb dos quintets locals de tangos i altres músiques populars argentines (Quinteto Negro La Boca i De Callejón) i està cursant la carrera de tango i folclore al Conservatori de la capital argentina.

Formen part del Quinteto Negro La Boca amb Dani Arbós els músics argentins Pabo Bernaba (bandoneó), Maximiliano Larrea (guitarra), Patricia Mariana Szilagy (piano) i Lucas Pereira (contrabaix), a més d'alguns cantants que col·laboren amb ells.