La soprano navarresa María Bayo, acompanyada pels Cors de Girona, serà l'encarregada d'inaugurar avui a l'Auditori la dotzena edició del Festival de Músiques Religioses i del Món, amb el concert Nuit Sacrée. En aquesta actuació s'hi representarà música religiosa de tots els temps, amb el gran repte d'aconseguir un programa de qualitat, però que fos alhora amè i atractiu pel gran públic, per desig exprés de la mateixa Bayo i del director del festival, Víctor García de Gomar.

La soprano va afirmar ahir en la roda de premsa de presentació del concert d'aquesta nit que aquest serà "com tornar als meus orígens, ja que vaig començar cantant en una coral". Bayo va recordar com, només amb 16 anys, anava a assajar en un cor amb moto fins i tot a l'hivern, perquè aquest va ser el seu primer gran vincle amb el món de la música.

Segons es va detallar ahir, una gran massa coral formada per 150 cantaires dirigits per Eva Martínez compartirà escenari amb la reputada soprano. Junts, repassaran alguns dels moments més bells del repertori coral religiós, prestant una especial atenció a peces com l'Al·leluia de Häendel, l'Ave Maria de Schubert o l'In Pasadisum del Requiem de Gabriel Fauré. Tampoc no hi faltarà l'imprescindible Wolfgang Amadeus Mozart, reconegut com el compositor favorit de Bayo.

Una producció complexa

Els preparatius d'aquest concert inaugural s'han allargat durant, aproximadament, uns dos mesos. Els membres de les nou corals gironines que hi prenen part van treballar primer el programa amb els seus directors. Es tracta, respectivament, del Cor Filharmonia (dirigit per David Sunyer i Irene Llongarriu); la Coral del GEiEG (Pilar Sanz); el Cor Juvenil Geriona (Imma Pascual); el Cor Maragall (Sara Pujolràs); la Coral Pla de Girona (Elena M. Rodríguez); la Capella Polifònica (Pere-Mateu Xiberta); el Cor Preludi (Mercè Rigau); la Coral Saba Nova (Roser Busquets) i la Coral Xàntica (Sara Pujolràs).

A partir d'aquí, cada tres setmanes es feia un concert col·lectiu sota la direcció d'Eva Martínez, acompanyada pel pianista Víctor Valls. Aquesta preparació ha culminat amb dos grans assajos generals que han comptat amb la participació de María Bayo.

"És un projecte complicat, però l'hem treballat per fer-lo coherent i atractiu per a l'espectador", va exposar ahir la soprano, que també va reconèixer que és el primer cop que participa en un projecte d'aquestes característiques. El va valorar molt positivament perquè, considera, "el cant coral fomenta l'amor per la música", i va definir projectes com aquests com a essencials per fomentar la riquesa de la vida coral a les ciutats.

En el concert d'aquesta nit a l'Auditori, Bayo i el pianista Aurelio Viribay s'intercalaran amb les actuacions dels cors gironins, que també actuaran en solitari a la primera part de l'actuació. També obriran i tancaran cada part del concert una interessant selecció d'obres treballades de manera conjunta per aquesta massa coral de la ciutat de Girona i la soprano.

Val a dir que Nuit Sacrée és una producció pròpia de la divuitena edició del festival que avui obre les seves portes, i que té l'honor de fer-ho amb la reputada cantant. Bayo és una de les cantants més respectades de l'escena internacional, i ha ofert des dels seus inicis la vocalitat i la psicologia dels personatges que presenta amb el major rigor interpretatiu.

Al llarg de més de vint anys de carrera internacional ha desenvolupat una àmplia galeria (gairebé 80 rols d'òpera i sarsuela), que va des del segle XVIII fins al XX, amb especial predilecció per Mozart. Cal recordar que va ser la primera cantant espanyola convidada pel Festival de Salzburg, representant durant quatre temporades successives la trilogia Mozart-Da Ponte.