L'extinció de la meitat de la vida marina a la Terra ocorreguda fa uns 201 milions d'anys va ser causada per un enorme alliberament de metà a l'atmosfera i no per un increment de l'activitat volcànica, segons un estudi que publicava ahir la revista Science en la seva edició impresa.

Fins ara el consens en la comunitat científica era que durant aquest període geològic, quan es va fragmentar el continent únic denominat Pangaea, la intensa activitat volcànica va causar els canvis de clima que van portar a l'extinció massiva d'espècies marines.

Ara un grup d'investigadors encapçalat per Micha Ruhl, de la Universitat d'Utrecht, conclou que la destrucció de vida marina ocorreguda durant els ràpids canvis climàtics d'aquesta era va respondre a un gran alliberament de metà a l'atmosfera. Atès que l'activitat volcànica que va acompanyar la fragmentació i separació de Pangaea va durar almenys 600.000 anys, els investigadors consideren que aquesta injecció, en un període relativament breu, de metà en l'atmosfera probablement va ser la causa de les extincions massives d'espècies marines.

Els canvis en la vegetació, segons els experts, també donen proves d'un escalfament substancial i un cicle aquàtic global més intens.