Gairebé el 30 % dels casos de fracàs escolar es deu a problemes visuals, segons va alertar Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de Col·legis de Òptics-Optometristes. En molts casos, segons l'expert, les males notes o el desinterès per les assignatures no són conseqüència de l'apatia dels estudiants, sinó d'algun defecte visual que els impedeix seguir el ritme de les classes, estar al cas a les explicacions de la pissarra, llegir amb comprensió i estudiar còmodament, dificultant el seu aprenentatge.

De fet, es calcula que el 5-10 % dels preescolars i el 25 % dels escolars té problemes visuals com miopia, hipermetropia, estrabisme, entre d'altres, sent un problema que va en augment entre els estudiants.

Segons el doctor, entre les hores de classe, d'activitats extraescolars o de lleure, repartides davant l'ordinador, la televisió i la consola, els ulls del nens registren un excés d'activitat, i recomana revisar la vista dels menors com a mínim un cop l'any.

"No hi ha dubte que els ulls dels nostres nens i adolescents treballen a ple rendiment al llarg de la jornada, però tot i això, només un de cada quatre nens espanyols en edat escolar es revisa la visió anualment", va comentar Martínez Moral.