Contemplar 180 fotos d'actors, actrius i directors del segle d'or del cinema, es l'atractiu de l'exposició que el fotògraf, escriptor i col·leccionista, Martí Plana, excorresponsal gràfic del Diari de Girona, ofereix al Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies. A més d'aquets documents gràfics, la mostra també presenta un repertori superior a 100 programes de pel·lícules famoses que es projectaren en les dècades del 1930 al 1970. Es tracta d'una proposta "especialment interessant per les persones de la segona i tercera edat perquè els hi pot estimular el record nostàlgic de films amb els quals varen passar moments inoblidables", afirma l'autor d'aquesta exposició.

Gari Cooper en Solo ante el peligro, Elisabeth Taylor a Cleopatra i Rita Hayworth i Glen Ford, protagonistes de Gilda, són alguns artistes que formen part de la insòlita proposta del Museu Etnològic del Montseny. A més del material propi i el suport del Museu del Cinema de Girona, a Plana li ha calgut també aplegar documents, fotos i programes en poder de persones aficionades a la mateixa temàtica. Explica que li ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la seva germana Genisa i de l'aportació desinteressada dels veïns d'Arbúcies, Daniel Martí, Jaume Recarens i Joan Guyal. Igualment, dels amics Josep Mascort de Palafrugell i Joan Olivas de Banyoles. Diu que el cinema "des de sempre m'ha entusiasmat, tant es així que durant la meva vida he vist més de 3.000 películes en diferentes sales de Catalunya, principalment de les comarques gironines". No és la primera vegada que Plana munta una exposició. I és que malgrat superar l'edat de jubilació el seu dinamisme i vitalitat son dignes d'admiració.

Llibres i altres exposicions

Martí Plana Pujol (Arbúcies, 1927) ha treballat sempre de planxista en tallers i empreses de fabricació de carrosseries d'autocars i ha compaginat aquest ofici amb el de fotògraf. Des del 1973 i durant 18 anys ha estat corresponsal gràfic del Diari de Girona a més d'haver col·laborat en altres mitjans informatius. El seu arxiu particular cedit al Museu Etnològic del Montseny està format per 30.000 negatius en blanc i negre i color, degudament datats i classificats. Ja jubilat del ram metal·lúrgic, ha intensificat la seva activitat gràfica amb reportatges, varies exposicions i l'edició de llibres. El primer titulat Gent d'Arbúcies sobre personatges populars i el segon amb el nom El teatre-Arbúcies, 57 anys. Ambdós volums amb retrats i textos del mateix autor. Dues de les mostres considerades més interessant per la història local son la de masies i cases de pagès i la de fotos de l'epoca 1973 fins el 1977 relacionades amb la vida associativa arbucienca.

També val més una imatge que mil paraules, màxima que es pot aplicar a l'última l'obra de Martí Plana perquè noranta fotografies il·lustren l'autobiografia amb el títol Records i vivències on explica la seva trajectòria vital com a planxista de professió, fotògraf per afició i actor de teatre per devoció. L'exposició que ara presenta al Museu Etnològic del Montseny-La Gabella, romandrà oberta fins diumenge vinent.