Va ser una explosió d'energia i emoció, com l'esclat de l'ampolla de cava d'una celebració llargament esperada. El big bang es va produir poc després de dos quarts de deu de la nit quan el crit de "bona nit malparits!" va tornar a sonar a Girona, i l'univers Sopa de Cabra va començar a expandir-se amb El Boig de la Ciutat per avançar vers una nit màgica al so d'una tirallonga de cançons de creació pròpia que ja són himnes, que ja són melodies clàssiques que la gent xiula a la dutxa. "S'ha fet esperar això, eh?", va dir el cantant, i va donar entrada a Busco la llum.

Gerard Quintana, Josep Thió, Cuco Lisicic, Josep Bosch, Jaume Soler i Eduard Font van connectar des del primer moment amb un públic entregat en l'actuació de retrobament amb la ciutat que els va veure néixer, i en la qual no actuaven des del concert de comiat que van oferir per les Fires de 2001, fa deu anys.

"Girona és una de les últimes ciutats que tindrà l'AVE,", va afirmar en to reivindicatiiu Gerard Quintana per introduir L'Estació de França. El pavelló de Fontajau no té les mides del palau Sant Jordi, però ahir bullia d'espectadors de totes les edats, des dels -ara ja madurets- fidels seguidors de la banda pel viacrucis de festes majors dels anys noranta, fins a melòmans joveníssims però ja addictes capaços de cridar amb força "Anar a l'infern no m'interessa, és molt més bonic l'Empordà".

No es va reprimir el líder d'entrar en política i va instar l'audiència a "mullar-se fins al coll" per "evitar que ens passin pel damunt". Les estelades van començar a voleiar.

Més lúcids que mai, els "bojos de la ciutat" van oferir el primer dels dos concerts a Girona, on repetiran avui, després d'haver satisfet una gesta a l'abast de pocs: omplir tres palaus Sant Jordi de Barcelona i actuar a Tarragona i Palma de Mallorca.

Ahir va ser el moment d'emocionar-se evocant temes com Si et va bé,Plou i fa sol, Hores BruixesEl carrer dels torrats, lletres que molts recitaven de memòria. Però el retorn a Girona no es podria entendre sense recordar els que ja no són en aquest món i, com va fer en els altres concerts de commemoració dels 25 anys de la creació de la banda, un Gerard Quitana visiblement emocionat va dedicar unes paraules a la figura de Joan "Ninyín" Cardona, llegendari guitarrista de la banda, figura inoblidable per a tots els que corríem per aquell ja mític Carrer dels Torrats, mort en plena joventut el gener de 2002.

Un Quintana cada vegada més compromès va anar deixant a l'aire la consigna que "els polítics potser manen però no decideixen, les grans corporacions són les que decideixen".

Sopa de Cabra va passar com una locomotora per Girona mantenint durant tota la nit el llistó altíssim, amb bona part per l'entrega d'un Gerard Quintana que no va parar de saltar com un contorsionista, i malgrat el so enllaunat de Fontajau, un pavelló que ningú ha aconseguit fer sonar bé. "Era molt millor el so a Tarragona", comentava un fidel seguidor. Avui s'espera el segon concert a Girona, i el que tancarà la gira dels 25 anys si és que no hi ha sorpreses. Entre el públic hi havia qui comentava que fa deu anys es pensaven que també havien assittit al darrer concert de la banda.