La metal·lúrgia de l'or a l'Amèrica precolombina va assolir grans cotes d'excel·lència tècnica i artística, però encara avui sabem molt poc dels procediments usats per fabricar i muntar aquelles peces.

Per això, un projecte internacional on hi participa el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) usarà els darrers avenços per estudiar 200 objectes procedents de Costa Roca, i les 123 peces que formen el Tresor dels Quimbaya, tots ells custodiats al Museu d'Amèrica de Madrid.

Els Quimbaya eren les tribues que ocupaven la conca mitja del riu Cauca, al sud-oest de Colòmbia cap al segle XVI. Aquestes tribus, amb la seva economia basada en l'agricultura, s'organitzaven en grups petits d'unes 200 persones, dirigides per un cacic responsable de redistribuir la riquesa.

"El cacic acumulava tresors que eren l'expressió de la seva posició, i els exhibia davant el poble. La metal·lúrgia, especialment la de l'or, era una tecnologia associada al poder", explica la investigadora del CSIC Alicia Perea, del Centre de Ciències Humanes i Socials.

L'objectiu del projecte és estudiar les "tumbagas" (aleacions d'or, plata i coure) i conèixer millor el nivell d'excel·lència tècnica i artística assolida. S'analitzaran els objectes amb tècniques d'observació i anàlisi no destructiva, com la fluorescència de rajos X.