Amb motiu de la celebració del centenari de la publicació històrica figuerenca Empordà Federal, l'Ajuntament de Figueres ha editat el llibre de recerca històrica Amb la República al cap i Catalunya al cor. Empordà Federal (1911-1938), de la periodista i historiadora Anna Teixidor Colomer (Figueres, 1978).

El periòdic, aparegut com a setmanari polític el 8 d'abril de 1911, va difondre un catalanisme progressista que clarament entroncava amb l'ideari i els valors del republicanisme federal que havien sorgit a l'Empordà durant la primera meitat del segle XIX i que es van mantenir fins al primer terç del segle XX. El llibre és també una aproximació a la història catalana del primer terç del segle XX i el paper que hi van tenir la ciutat de Figueres i la comarca de l'Empordà.

La monografia, dins la col·lecció Juncària, es presentarà dimarts vinent (19:30 h) al Museu del Joguet de Figueres. La significació d'Empordà Federal va més enllà de l'àmbit comarcal, per la importància històrica que té el districte electoral de Figueres en el sorgiment d'aquest republicanisme federal en la segona meitat del segle XIX i en la seva supervivència després del fracàs de la Primera República, així com en la seva conjunció posterior amb el catalanisme naixent. La monografia permet conèixer el nucli de redactors que formaven part del projecte periodístic i polític, encapçalat pel líder republicà Josep Puig Pujades, qui en va marcar la línia ideològica. Paral·lelament a l'estudi del portaveu com a periòdic polític, es pot se?guir com es vertebra també un projecte de construcció cultural de l'Empordà com a espai avançat de civilitat i catalanitat, expressat en suplements extraordinaris, en activitats extraperiodístiques i, sobretot, en l'adopció com a lema del gran elogi de Joan Maragall: "Terra de llibertat jo diria de l'Empordà per fer-ne tot l'elogi en una sola paraula".